Kurczak Jambalaya
Kurczak Jambalayan to danie główne dla 4 osób. Za 3,1 dolara za porcję ten przepis pokrywa 34% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten bezglutenowy i bezmleczny przepis zawiera 674 kalorie, 43 g białka i 16 g tłuszczu na porcję. Mieszanka koszernej soli i pieprzu, pomidorów z puszki, natki pietruszki i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak aromatyczny. Kilku osobom naprawdę smakowało to danie Cajun. 14 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 84%, to danie jest spektakularne. Wypróbuj Chicken Jambalayan II, Chicken Jambalaya i Chicken Jambalaya, aby poznać podobne przepisy.
Instrukcje
W dużym garnku o grubym dnie, ustawionym na średnim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju.
Dodaj kurczaka, lekko dopraw solą i pieprzem i smaż z obu stron przez około 7 minut, w razie potrzeby pracując partiami.
Wyjmij kurczaka na talerz.
Dodaj pozostałą łyżkę oleju oraz cebulę, paprykę i seler i smaż, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut.
Dodać czosnek, przyprawę Cajun, cayenne, sól i pieprz, wymieszać. Wymieszaj ryż.
Do garnka włóż kurczaka, bulion i pomidory, dopraw solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień do wrzenia. Gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki, około 30 minut. (Zarezerwuj 3 szklanki mieszanki ryżowej do innego użytku, np. quesadillas Cajun z przepisu z rundy 2 lub zupy z czerwonej fasoli i ryżu według przepisu online z rundy 2.)
Podawać udekorowane natką pietruszki.
Polecane wino: Sauvignon Blanc, Wino Różane, Albarino
Sauvignon Blanc, wino różowe i Albarino to świetny wybór dla Jambalaya. Te wina o niskiej zawartości tanin i alkoholu uzupełnią ciepło pikantnych dań cajun, zamiast powodować większe pieczenie w ustach. Kremowa sherry NV Solera z oceną 4,5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 17 dolarów za butelkę.
![Kremowe sherry NV Solera]()
Kremowe sherry NV Solera
Kremowe sherry Solera ma olśniewający bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Aromaty toffi i orzechów pekan, aromaty słodko solonych orzechów i brązowych przypraw niosą ze sobą złożony karmelowy akcent. Słodkie wejście prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie pełnego podniebienia z długim, aromatycznym finiszem.