Klon pieczony indyk i sos
Klon pieczeń indyka i sos może być tylko głównym daniem szukasz. Ten przepis służy 20. Na 1,26 zł za porcję, ten przepis okładki 25% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 50g białka, 20 g tłuszczu, oraz w sumie 429 kalorii. To będzie hit w Twoim Święto Dziękczynienia wydarzenie. Przepis ten zachwycił 171 osób. Mieszanka skórki cytrynowej, mąki, tymianku i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 4 godziny i 30 minut. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Ogólnie ten przepis zarabia znakomity spoonacular wynik 83%. Podobne przepisy to Syrop klonowy-pieczony indyk z sosem Rieslinga, Prosty pieczony indyk z bogatym sosem indyczym, oraz Klon-masło Indyk z sosem.
Instrukcje
Ugotuj cydr jabłkowy i syrop klonowy w ciężkim rondlu na średnim ogniu, aż zmniejszy się do 1/2 szklanki (około 20 minut).
Zdjąć z ognia i wymieszać w 1/2 tymianku i majeranku oraz całą skórkę cytrynową.
Dodać masło i ubić do rozpuszczenia.
Dodać sól i zmielony pieprz do smaku. Przykryć i przechowywać w lodówce, aż wystygnie (syrop może być wykonane do 2 dni wcześniej).
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C).
Umieść stojak piekarnika w najniższej trzeciej części piekarnika.
Umyć i osuszyć indyka i umieścić na dużej patelni do pieczenia. Wsuń rękę pod skórę piersi, aby się rozluźnić. Rub 1/2 szklanki mieszanki masła klonowego pod skórą piersi. Jeśli planujesz farsz indyka, zrób to teraz. Rub 1/4 szklanki mieszanki masła klonowego Na Zewnątrz indyka. Sznurkiem kuchennym luźno związać nogi indyka.
Na patelni ułożyć posiekaną cebulę, posiekany seler i posiekaną marchewkę wokół indyka. W razie potrzeby do warzyw można dodać szyję i podroby.
Resztę tymianku i majeranku posypać warzywami, a na patelnię wlać wywar z kurczaka.
Pieczony indyk 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F (175 stopni C) i przykryj indyka luźno folią. Kontynuuj pieczenie, około 3 do 4 godzin bez wypchania lub 4 do 5 godzin nadziewanych, aż wewnętrzna temperatura uda osiągnie 180 stopni F (80 stopni C), a farsz osiągnie 165 stopni F (75 stopni C).
Przełożyć indyka na talerz i przykryć folią. Zapas mieszanki pan do sosu. Pozostaw indyka na około 25 minut przed wyjęciem farszu i rzeźbienia.
Aby sos: odcedzić soki z patelni do miarki. Łyżka tłuszczu z soków.
Dodaj wystarczająco dużo bulionu z kurczaka, aby uzyskać 3 szklanki.
Przenieść płyn do ciężkiego rondla i doprowadzić do wrzenia. W małej misce, wymieszać reserved mieszankę masła klonowego z mąką do postaci pasty, i ubić do bulionu. Wymieszaj z tymiankiem, liściem laurowym i brandy jabłkowej. Gotować, aż zmniejszy się i lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.