Klasyczna Turcja w 5
Klasyczny Turcja w 5 trwa od początku do końca około 4 godzin i 20 minut. Za 2,17 dolara za porcję otrzymasz danie główne dla 10 osób. Jedna porcja zawiera 826 kalorii, 112 g białka i 38 g tłuszczu. Udaj się do sklepu i kup masło, rozmaryn, sól i pieprz oraz kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Ten przepis z Foodnetwork ma 39 fanów. Jest to dobra opcja jeśli jesteś na diecie bezglutenowej i pierwotnej. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 92% wyniku, co jest wynikiem super. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także Klasyczny farsz z indyka (do nadziewania indyka), Klasyczny indyk w 5 kawałkach i Klasyczny pieczony indyk.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.
Wyjmij podroby z indyka z jamy i dobrze opłucz indyka. Osusz i połóż na ruszcie w brytfance. Posolić jamę indyka i wycisnąć sok z cytryn do wnętrza indyka. Wnękę wypełnij połówkami cytryny, rozmarynem i 2 ćwiartkami cebuli.
Na dno brytfanny dodaj pozostałą cebulę, wszystkie podroby i części indyka oraz 4 szklanki wody. Skórę indyka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i nacieramy masłem.
Włóż indyka do piekarnika i piecz, aż temperatura piersi osiągnie 170 stopni F na termometrze z odczytem natychmiastowym, od 3 1/2 do 4 godzin. Co 30 minut polewaj indyka sosem z patelni. Jeśli za szybko się rumieni, przykryć folią.
Gdy indyk będzie gotowy, wyjmij go na deskę do krojenia i pozwól mu odpocząć przez 20–30 minut przed pokrojeniem. Ułóż rzeźbionego indyka na talerzu i połknij go!