Indyk glazurowany morelami z pieczoną cebulą i sosem szalotkowym Ma Lipo

Morelowy indyk z sosem z pieczonej cebuli i szalotki od Ma Lipo może być dokładnie tym, czego szukasz. Ten przepis jest dla 22 osób. Dbasz o sylwetkę? Ten przepis bezglutenowy ma 547 kalorii , 75 g białka i 21 g tłuszczu na porcję. Za 1,79 USD za porcję ten przepis pokrywa 35% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Mieszanka miodu, szałwii, soli i pieprzu oraz garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. 12 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do podania na talerzu ten przepis zajmuje około 45 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 88% . Ta ocena jest spektakularna. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis spodobały się także : tarta jabłkowa z glazurą morelową , rustykalne tosty z serem brie, grzybami leśnymi, żurawiną i szalotką oraz filet z dorsza w sosie z trawy cytrynowej i szalotki .
Instrukcje
Połącz nektar morelowy, konfiturę, imbir i miód w dużym rondlu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość do 1-1/4 szklanki, około 15 minut.
Masło ziołowe: Zmiksuj 3/4 szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii, sól i pieprz w małej misce. Odstaw.
Mieszanka: Rozpuść 2 łyżki niesolonego masła w dużej, ciężkiej patelni na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i szalotkę i smaż, aż będą bardzo miękkie i jasnobrązowe, około 20 minut.
Glazurę, masło ziołowe i mieszankę cebulową można przygotować 1 dzień wcześniej. Przykryj osobno i schłódź. Przed kontynuowaniem doprowadź masło ziołowe do temperatury pokojowej.
Umieść ruszt w najniższej tercji piekarnika. Rozgrzej do 400 stopni F (205 stopni C).
Osusz indyka papierowymi ręcznikami. Dopraw jamę indyczą solą i pieprzem.
Połóż indyka na ruszcie i włóż do dużej brytfanny. Wsuń rękę pod skórę piersi indyka, aby ją poluzować.
Rozsmaruj połowę masła ziołowego na piersi pod skórą. Jeśli faszerujesz indyka, nałóż farsz do głównej jamy.
Resztę masła ziołowego włożyć do małego rondelka. Mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści.
Posmaruj masłem zewnętrzną część indyka. Zwiąż nogi luźno, aby zachować kształt indyka.
Piecz indyka przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 stopni F (165 stopni C). Piecz indyka przez 1 godzinę 30 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem z patelni. Przykryj indyka wytrzymałą folią; piecz przez kolejne 45 minut.
Dodaj mieszankę cebulową, 1 puszkę bulionu, tymianek i 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii do patelni. Piecz 15 minut.
Posmaruj indyka 1/2 szklanki gorącej glazury. Kontynuuj pieczenie indyka bez przykrycia, aż termometr do mięsa włożony w najgrubszą część uda wskaże 180 stopni Fahrenheita lub aż sok będzie czysty, gdy najgrubsza część uda zostanie przebita szpikulcem.
Od czasu do czasu posmaruj glazurą, a jeśli płyn odparuje, dolej bulionu do patelni.
Piecz indyka niefaszerowanego przez około 40 minut dłużej, a indyka faszerowanego przez około 1 godzinę i 10 minut dłużej.
Połóż indyka na półmisku, przykryj folią.
Odstawić na 30 minut. Odstawić mieszankę w rondlu na sos.
Wlać zawartość brytfanny do sitka ustawionego nad dużą miską. Łyżką wlać tłuszcz z soków z patelni do miski.
Przełóż mieszankę cebulową do blendera.
Dodaj 1 szklankę soku z patelni do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej soku z patelni i bulionu z kurczaka, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji.
Przenieś sos do dużego, ciężkiego rondla i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż kolor stanie się ciemniejszy, zbierając pianę, około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.