Indyk glazurowany morelami z pieczoną cebulą i sosem szalotkowym Ma Lipo

Indyk glazurowany morelami z pieczoną cebulą i sosem szalotkowym Ma Lipo
Morelowy indyk z sosem z pieczonej cebuli i szalotki od Ma Lipo może być dokładnie tym, czego szukasz. Ten przepis jest dla 22 osób. Dbasz o sylwetkę? Ten przepis bezglutenowy ma 547 kalorii , 75 g białka i 21 g tłuszczu na porcję. Za 1,79 USD za porcję ten przepis pokrywa 35% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Mieszanka miodu, szałwii, soli i pieprzu oraz garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. 12 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do podania na talerzu ten przepis zajmuje około 45 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 88% . Ta ocena jest spektakularna. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis spodobały się także : tarta jabłkowa z glazurą morelową , rustykalne tosty z serem brie, grzybami leśnymi, żurawiną i szalotką oraz filet z dorsza w sosie z trawy cytrynowej i szalotki .

Instrukcje

1
Połącz nektar morelowy, konfiturę, imbir i miód w dużym rondlu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość do 1-1/4 szklanki, około 15 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Nektar MorelowyNektar Morelowy
PrzetworyPrzetwory
Mieszanka Trójkolorowej Sałatki ColesławMieszanka Trójkolorowej Sałatki Colesław
1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Każdy Proszek Czosnkowy, Mielony Kminek, Suszony Oregano I Suszony TymianekKażdy Proszek Czosnkowy, Mielony Kminek, Suszony Oregano I Suszony Tymianek
2
Masło ziołowe: Zmiksuj 3/4 szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii, sól i pieprz w małej misce. Odstaw.
Składniki, których będziesz potrzebować
Grube PrecleGrube Precle
świeża Szałwiaświeża Szałwia
20 Puszek (po 2-1/4 Uncji Każda) Pokrojonych Dojrzałych Oliwek, Odsączonych20 Puszek (po 2-1/4 Uncji Każda) Pokrojonych Dojrzałych Oliwek, Odsączonych
3 Duże Cebule, Starte3 Duże Cebule, Starte
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Rozkruszone Miękkie Cukierki MiętoweRozkruszone Miękkie Cukierki Miętowe
3
Do cebuli
Składniki, których będziesz potrzebować
1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy
4
Mieszanka: Rozpuść 2 łyżki niesolonego masła w dużej, ciężkiej patelni na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Masło NiesoloneMasło Niesolone
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki
5
Dodaj cebulę i szalotkę i smaż, aż będą bardzo miękkie i jasnobrązowe, około 20 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Niesolone Masło, Plus 8 Dodatkowych łyżek, ZmiękczoneNiesolone Masło, Plus 8 Dodatkowych łyżek, Zmiękczone
1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy
6
Glazurę, masło ziołowe i mieszankę cebulową można przygotować 1 dzień wcześniej. Przykryj osobno i schłódź. Przed kontynuowaniem doprowadź masło ziołowe do temperatury pokojowej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Grube PrecleGrube Precle
Przygotowany Japoński Dressing SezamowyPrzygotowany Japoński Dressing Sezamowy
1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy
7
Umieść ruszt w najniższej tercji piekarnika. Rozgrzej do 400 stopni F (205 stopni C).
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 łyżka Grubo Posiekanych świeżych Liści Pietruszki Włoskiej1 łyżka Grubo Posiekanych świeżych Liści Pietruszki Włoskiej
8
Osusz indyka papierowymi ręcznikami. Dopraw jamę indyczą solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Doprawione Włoskie Bułki TartejDoprawione Włoskie Bułki Tartej
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Karmelki I Tootsie Roll MidgeesKarmelki I Tootsie Roll Midgees
9
Połóż indyka na ruszcie i włóż do dużej brytfanny. Wsuń rękę pod skórę piersi indyka, aby ją poluzować.
Składniki, których będziesz potrzebować
Połowa Piersi Indyka Ze SkórąPołowa Piersi Indyka Ze Skórą
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowa Starta Skórka Z Limonki, OpcjonalnieDodatkowa Starta Skórka Z Limonki, Opcjonalnie
10
Rozsmaruj połowę masła ziołowego na piersi pod skórą. Jeśli faszerujesz indyka, nałóż farsz do głównej jamy.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Pęczka świeżej Włoskiej Pietruszki, Drobno Posiekanej1/2 Pęczka świeżej Włoskiej Pietruszki, Drobno Posiekanej
Grube PrecleGrube Precle
Po Trochu Parmezanu, Mozzarelli I Sera Romano Do PosypaniaPo Trochu Parmezanu, Mozzarelli I Sera Romano Do Posypania
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
11
Resztę masła ziołowego włożyć do małego rondelka. Mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści.
Składniki, których będziesz potrzebować
Grube PrecleGrube Precle
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Każdy Proszek Czosnkowy, Mielony Kminek, Suszony Oregano I Suszony TymianekKażdy Proszek Czosnkowy, Mielony Kminek, Suszony Oregano I Suszony Tymianek
12
Posmaruj masłem zewnętrzną część indyka. Zwiąż nogi luźno, aby zachować kształt indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Grube PrecleGrube Precle
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
13
Piecz indyka przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 stopni F (165 stopni C). Piecz indyka przez 1 godzinę 30 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem z patelni. Przykryj indyka wytrzymałą folią; piecz przez kolejne 45 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
11 Uncji Liści Szpinaku, Umytych I Odwirowanych11 Uncji Liści Szpinaku, Umytych I Odwirowanych
1 łyżka Grubo Posiekanych świeżych Liści Pietruszki Włoskiej1 łyżka Grubo Posiekanych świeżych Liści Pietruszki Włoskiej
1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki
14
Dodaj mieszankę cebulową, 1 puszkę bulionu, tymianek i 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii do patelni. Piecz 15 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
świeża Szałwiaświeża Szałwia
1/4 Szklanki Posiekanej Niesłodzonej Czekolady1/4 Szklanki Posiekanej Niesłodzonej Czekolady
1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy
2 Szklanki Ząbków Czosnku2 Szklanki Ząbków Czosnku
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki
15
Posmaruj indyka 1/2 szklanki gorącej glazury. Kontynuuj pieczenie indyka bez przykrycia, aż termometr do mięsa włożony w najgrubszą część uda wskaże 180 stopni Fahrenheita lub aż sok będzie czysty, gdy najgrubsza część uda zostanie przebita szpikulcem.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Przygotowany Japoński Dressing SezamowyPrzygotowany Japoński Dressing Sezamowy
Mango, Obrane I Pokrojone W Drobną KostkęMango, Obrane I Pokrojone W Drobną Kostkę
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ostry Sos Z Oleju SezamowegoOstry Sos Z Oleju Sezamowego
Cukierki Air Head Pokrojone W Cienkie PaskiCukierki Air Head Pokrojone W Cienkie Paski
16
Od czasu do czasu posmaruj glazurą, a jeśli płyn odparuje, dolej bulionu do patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/4 Szklanki Posiekanej Niesłodzonej Czekolady1/4 Szklanki Posiekanej Niesłodzonej Czekolady
Przygotowany Japoński Dressing SezamowyPrzygotowany Japoński Dressing Sezamowy
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki
17
Piecz indyka niefaszerowanego przez około 40 minut dłużej, a indyka faszerowanego przez około 1 godzinę i 10 minut dłużej.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 łyżka Grubo Posiekanych świeżych Liści Pietruszki Włoskiej1 łyżka Grubo Posiekanych świeżych Liści Pietruszki Włoskiej
18
Połóż indyka na półmisku, przykryj folią.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
11 Uncji Liści Szpinaku, Umytych I Odwirowanych11 Uncji Liści Szpinaku, Umytych I Odwirowanych
19
Odstawić na 30 minut. Odstawić mieszankę w rondlu na sos.
Składniki, których będziesz potrzebować
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki
20
Wlać zawartość brytfanny do sitka ustawionego nad dużą miską. Łyżką wlać tłuszcz z soków z patelni do miski.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowa Starta Skórka Z Limonki, OpcjonalnieDodatkowa Starta Skórka Z Limonki, Opcjonalnie
Z Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z KurczakaZ Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z Kurczaka
Rozkruszone Miękkie Cukierki MiętoweRozkruszone Miękkie Cukierki Miętowe
21
Przełóż mieszankę cebulową do blendera.
Składniki, których będziesz potrzebować
1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy1-1/2 Szklanki Gotowej Musztardy
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji42 Czerwony Sznurek Lukrecji
22
Dodaj 1 szklankę soku z patelni do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej soku z patelni i bulionu z kurczaka, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji.
Składniki, których będziesz potrzebować
Do Podania Smażone Ostrygi Lub Pokrojony W Kostkę Gotowany KurczakDo Podania Smażone Ostrygi Lub Pokrojony W Kostkę Gotowany Kurczak
1 Słoik (8-1/2 Uncji) Suszonych Na Słońcu Pomidorów W Oleju, Nieodsączonych1 Słoik (8-1/2 Uncji) Suszonych Na Słońcu Pomidorów W Oleju, Nieodsączonych
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji42 Czerwony Sznurek Lukrecji
1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki1 Opakowanie (16 Uncji) Grubych Precli, Połamanych Na Kawałki
23
Przenieś sos do dużego, ciężkiego rondla i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż kolor stanie się ciemniejszy, zbierając pianę, około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Doprawione Włoskie Bułki TartejDoprawione Włoskie Bułki Tartej
1 Słoik (8-1/2 Uncji) Suszonych Na Słońcu Pomidorów W Oleju, Nieodsączonych1 Słoik (8-1/2 Uncji) Suszonych Na Słońcu Pomidorów W Oleju, Nieodsączonych
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Każdy Proszek Czosnkowy, Mielony Kminek, Suszony Oregano I Suszony TymianekKażdy Proszek Czosnkowy, Mielony Kminek, Suszony Oregano I Suszony Tymianek
TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje22
Ocena Zdrowia35
Magazyn