Francuska tarta z rabarbarem
Jeśli masz o 1 godzina i 30 minut do spędzenia w kuchni francuska tarta rabarbarowa może być świetnym lacto ovo vegetarian przepis do wypróbowania. Jedna porcja zawiera 311 kalorii, 5G białka, oraz 24g tłuszczu. Ten przepis służy 8 i kosztuje $1.67 za porcję. Wiele osób naprawdę lubi to śródziemnomorskie danie. Ten przepis z BBC Good Food wymaga żółtka, mąki, cukru i soku z cytryny. 307 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Dzień Matki będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Świetnie sprawdza się jako deser. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 26%, co jest raczej złe. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Tarta Z Rabarbarem, Tarta Bezowa Rabarbarowa, oraz Tarta Truskawkowo-Rabarbarowa.
Instrukcje
Pokrój rabarbar na pałki o długości 10,5 cm, używając kawałków o mniej więcej tej samej szerokości.
Waniliową, cukier, sok z cytryny i 300 ml wody (lub tyle, aby pokryć rabarbar) umieścić na szerokiej patelni lub płytkiej zapiekance ustawionej na małym ogniu. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy rabarbar i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Wyjmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia w syropie, najlepiej na noc lub przez co najmniej 1 godzinę. w ten sposób rabarbar powinien być idealnie ugotowany, ale nadal zachować swój kształt.
Aby zrobić ciasto, włóż mąkę, migdały, cukier i masło do robota kuchennego. Blitz aż mieszanina przypomina bułkę tartą. Podczas pracy silnika dodaj żółtko i zanurz w 1-2 łyżkach zimnej wody. Wywinąć na powierzchnię roboczą i krótko zagnieść, aby połączyć mieszaninę w ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
Podczas gdy ciasto chłodzi, zrobić cukiernię crme.
Podgrzać mleko i zarezerwowane nasiona wanilii na patelni ustawionej na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. W międzyczasie ubić żółtka, cukier i mąkę razem w dużej misce, aż bledną. Kontynuuj ubijanie podczas wlewania gorącego mleka na mieszaninę jajeczną. Wycierać rondel i odcedzić płyn z powrotem do patelni przez sito. Umieścić na średnim ogniu i mieszać w sposób ciągły, aż mieszanina ma gęstą konsystencję kremu.
Zeskrobać do czystej miski, przykryć powierzchnię folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skóry i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę lub do 2 dni.
Wyjąć ciasto z lodówki. Jeśli jest trochę twardy, pozostaw go w temperaturze pokojowej, aby zmiękczyć na około 10 minut.
Rozwałkować do grubości 1 mm na lekko posypanej mąką powierzchni. Użyj ciasta, aby wyłożyć prostokątną blachę tartą o wymiarach 12 x 35 cm, upewniając się, że dociskasz ciasto do karbowanych krawędzi (możesz użyć tępego końca noża, aby pomóc ci to zrobić). Pozostaw nadmiar ciasta zwisający. Schłodzić przez 30 minut.
Piekarnik nagrzewany do 200C / 180C wentylator / Gaz
Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć pergaminem do pieczenia i napełnić fasolą do pieczenia. Blind-piec przez 20 minut, następnie usunąć pergamin i fasolę, i kontynuować pieczenie przez 8 minut więcej, aż blady złoty i biszkopt. Użyj ostrego ząbkowanego noża, aby przyciąć zwisające ciasto, aby uzyskać czystą krawędź. Chłodny w puszce.
Kawałki rabarbaru wyjąć z syropu i odstawić na bok. Wrzuć syrop do płyty i gotuj, aż będzie gęsty i lepki. Pozostawić do ostygnięcia. Aby zakończyć cukiernię crme, ubij śmietanę, aż uzyska miękki szczyt i złóż ją do schłodzonej mieszanki. Jest to łatwiejsze, jeśli zaczniesz od ubijania odrobiny kremu, a następnie składania pozostałych.
Wyjmij pojemnik na ciasto z blachy i połóż na talerzu. Napełnić cukiernią crme i wygładzić powierzchnię. Ostrożnie ułóż rabarbar na całej długości tarty, starając się dopasować je do siebie. Użyj pędzla do ciasta, aby polać tartę syropem rabarbarowym. Schłodzić przez 30 minut przed podaniem. Ta tarta będzie przechowywać przez 3 dni w lodówce, jednak najlepiej jeść w dniu, w którym została wykonana.
Polecane wino: Cream Sherry, Moscato Dasti, Port
Cream Sherry, Moscato d ' Asti i Port to moje najlepsze propozycje do tarty. Częstą zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremowym sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. Jedno wino, którego możesz spróbować to NV Solera Cream Sherry. Ma 4,5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 17 dolarów.
![NV Solera Cream Sherry]()
NV Solera Cream Sherry
Sherry śmietankowe Solera ma błyszczący bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Dzięki aromatom toffi i orzechów pekan słodko solone aromaty orzechów i brązowych przypraw mają złożony karmelowy akcent. Słodki wpis prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie treściwego podniebienia z długim, aromatycznym wykończeniem.