Czekoladowa Babka
Czekoladowy Babkan to bezglutenowe deser. Ten przepis sprawia, że 16 porcji z 145 kalorii, 3G białka, oraz 10 g tłuszczu każdy. Na 49 centów za porcję, ten przepis okładki 5% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Jest idealny do Wielkanoc. Udaj się do sklepu i odbierz sól, cukier, żółtko i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 5 godzin. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 18%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Czekoladowa Babka, Czekoladowa Babka, oraz Czekoladowa Babka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wymieszać ciepłe mleko i 2 łyżeczki cukru w misce miksera.
Posypać drożdże na mieszaninie i odstawić do pienienia, o 5 protokół. (Jeśli drożdże nie pienią się, Odrzuć i zacznij od nowa z nowymi drożdżami.)
Dodać 1/2 szklanki mąki do mieszaniny drożdży i ubić na średniej prędkości, aż do połączenia.
Dodać całe jajka, żółtko, wanilię, sól i pozostałą 1/2 szklanki cukru i ubić do połączenia. Zmniejszyć prędkość do niskiej, następnie wymieszać w pozostałych 2 3/4 szklanki mąki, o 1/2 szklanki na raz. Zwiększyć prędkość do średniej, następnie ubić w maśle, kilka sztuk na raz, i nadal ubijać, aż ciasto będzie błyszczące i utworzy nici z wiosła do miski, o 4 protokół. (Ciasto będzie bardzo miękkie i lepkie.)
Zeskrobać ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryć miskę folią.
Niech ciasto rośnie w miejscu bez przeciągów w ciepłej temperaturze pokojowej, aż podwoi się luzem, 1 1/2 do 2 godzin.
Wyłożyć każdą patelnię z 2 kawałkami pergaminu (1 wzdłuż i 1 w poprzek).
Rozwałkuj ciasto lekko naoliwioną gumową szpatułką, a następnie podziel ciasto na połowę.
Rozwałkuj 1 kawałek ciasta na dobrze posypanej mąką powierzchni za pomocą lekko posypanego mąką wałka do ciasta w prostokąt o wymiarach 18 na 10 cali i ułóż długi bok najbliżej Ciebie.
Rozłóż 2 1/2 łyżki zmiękczonego masła na cieście, pozostawiając 1/2-calową granicę dookoła.
Posmaruj trochę mycia jajkiem na długiej granicy najbliżej Ciebie.
Połowę czekolady posypać równomiernie masłem, następnie posypać połową cukru (2 łyżki stołowe). Zaczynając od dłuższego boku najdalej od Ciebie, rozwałkuj ciasto na przytulną kłódkę, szczypając mocno wzdłuż obranego jajkiem szwu, aby je uszczelnić. Doprowadzić końce dziennika razem, tworząc pierścień, szczypanie do uszczelnienia. Przekręć cały pierścień dwa razy, aby utworzyć podwójną figurę 8 i dopasuj do jednej z wyłożonych patelni.
Z pozostałego ciasta wyrabiamy kolejną babkę, trochę myjemy jajkiem, a pozostałe masło i czekoladę w ten sam sposób. Schłodzić pozostałą myjkę jajeczną, przykrytą, do użycia później. Luźno przykryć Patelnie folią z masłem (strona z masłem w dół) i pozostawić babki w wolnym od przeciągów miejscu w ciepłej temperaturze pokojowej, aż ciasto osiągnie szczyt patelni, 1 do 2 godzin. (Alternatywnie, pozostawić ciasto do wyrośnięcia w patelniach w lodówce 8 do 12 godzin; doprowadzić do temperatury pokojowej, 3 do 4 godzin, przed pieczeniem.)
Umieść stojak piekarnika w pozycji środkowej i rozgrzej piekarnik do 177°.
Umyć wierzch ciasta pozostałą myjką jajeczną.
Piec, aż szczyty są głębokie złoty kolor i dna dźwięk puste, gdy tapped (gdy bochenki są usuwane z patelni), o 40 protokół.
Bochenki przełożyć na stelaż i schłodzić do temperatury pokojowej.
Babki przechowywać, owinięte w folię, a następnie folią, zamrożone 3 tygodnie.