Cytrynowe risotto z krewetkami i groszkiem
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj cytrynowego risotto z krewetkami i groszkiem. Ten bezglutenowy i pescatariański przepis służy 4 i kosztuje 5,22 zł za porcję. Jedna porcja zawiera 716 kalorii, 36g białka, oraz 25 g tłuszczu. Ten przepis jest lubiany przez 208 smakoszy i kucharzy. Kilka osób naprawdę lubiło to śródziemnomorskie danie. Jeśli masz masło, oliwę z oliwek, groszek i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 35 minut. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 84%, co jest niesamowite. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Makaron z krewetkami cytrynowymi, Cytrynowy garnek z krewetkami i ryżem chorizo, oraz Krewetka bruschetta z cytrynową sałatką z kopru włoskiego.
Instrukcje
Obierz krewetki, zachowując głowy i muszle.
W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojone w plasterki Chilli skorupki krewetek i główki, aż się upieką i zmienią kolor.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, a następnie wyłączyć na wolnym ogniu.
Doprowadzić wywar do wrzenia i utrzymać na małym wolnym ogniu. Na oddzielnej patelni roztop połowę masła na średnim ogniu. Cebulę wymieszać i pocić delikatnie przez 8-10 minut, aż będzie miękka, ale nie zabarwiona, od czasu do czasu mieszając. Mieszaj ryż z cebulą, aż całkowicie pokryje się masłem, a następnie mieszaj nieprzerwanie, aż ryż będzie lśniący, a krawędzie ziarna zaczną wyglądać przezroczysto.
Wlać wino i gotować na wolnym ogniu, aż całkowicie odparuje.
Dodawać bulion, kaszę na raz, mieszając z każdym dodatkiem aż do wchłonięcia. Wymieszać z krewetkami i groszkiem. Kontynuuj dodawanie bulionu na raz i mieszając ryż na małym ogniu przez 25-30 minut, aż ryż będzie gotowany al dente (z lekko twardym, skrobiowym kęsem w środku). Risotto powinno być kremowe i lekko zupy. Kiedy narysujesz przez nią drewnianą łyżkę, powinno być czuwanie, które utrzymuje się przez kilka chwil, ale nie dłużej. Gotować, aż krewetki zmienią kolor. Wymieszaj posiekane chili, sok z cytryny i pozostałą oliwę z oliwek.
Niech risotto odpocznie na kilka minut, a następnie podawać, zwieńczone skórką cytrynową.
Polecane wino: Chianti, Trebbiano, Verdicchio
Chianti, Trebbiano i Verdicchio są doskonałym wyborem do Risotto. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie białe wina, które dobrze łączą się z rybami i białym mięsem, podczas gdy Chianti to świetna włoska czerwień do cięższych, odważniejszych potraw. Jednym z win, które można spróbować jest Castello di Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva. Ma 4,8 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 40 dolarów.
Castello di Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva
Urodził się w winnicy "Il Poggio" (5,5 Ha, 310 m n. p. m.), od której w 1962 roku wziął swoją nazwę: Jest to pierwszy Chianti Classico Cru. Wykonany z 90% Sangiovese i 7% Canaiolo i 3% Colorino, starzeje się przez 20 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Dziś stanowi najbardziej prestiżowy produkt firmy, doceniany na całym świecie. Produkowany jest tylko w najlepszych rocznikach. Firma zdecydowała się przechowywać znaczną ilość butelek tego wina w piwnicy będącej stałym archiwum, mogącym opowiedzieć historię Castello di Monsanto