Mówi się, że Cioppino powstało wśród rybaków, którzy przygotowywali obiady z ryb i skorupiaków, których nie mogli sprzedać rano. Mimo, że przekształciła się w drogie pozycji w ekskluzywnych menu, w sercu cioppino jest komfort żywności.Tradycyjnie cioppino oferuje świeże kraby, odzwierciedlając pochodzenie dania w San Francisco, gdzie kraby Dungeness są obfite. Gdy Krab nie jest dostępny lub Niedrogi, krewetki działa tak samo dobrze. Małże i małże są niezbędne do Dania, podobnie jak kostki filetów rybnych. Soli flądry, tilapia, łosoś, lub halibut wszystkie działają dobrze.Znajdź wiarygodnego dostawcę owoców morza. Aby mieć pewność, że otrzymujemy najświeższe składniki, kupujemy nasze małże i małże z farmy Carlsbad Aqua w Santa Monica Farmers 'Market (środa i niedziela) i naszą flądrę z tropikalnych owoców morza na Pacific Palisades Farmers' Market (niedziela).Pomidory są tak samo ważne w produkcji cioppino, jak i owoce morza dobrej jakości. Jeśli pomidory są pieczone, zupa ma piękną słodycz z naturalną kwasowością pomidora.Jednym z pomocnych aspektów tego dania jest to, że wiele elementów można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić do późniejszego wykorzystania. Kupuję zbyt dojrzałe pomidory na targu w Santa Monica, kiedy są przecenione. Kupię kilka kilo, upiekę, zamrozię całość w szczelnym pojemniku, a resztę zamienię na sos pomidorowy, który też zamrozię.Małże i małże można gotować, wyjmować z muszli i zamrażać. Jeśli mięso jest zanurzone w bulionie, nie ma niebezpieczeństwa oparzenia zamrażarki. Filety rybne można pokroić w kwadraty 1/2", wrzucić do oliwy z oliwek i zamrozić w woreczku Ziploc. W ten sposób wszystkie niezbędne części cioppino czekają w zamrażarce, gdy tylko chcesz smakołyku.Cioppino z pieczonymi pomidorami