Chleb żytni
Jeśli masz mniej więcej 50 minut do wydania w kuchni, chleb żytni może być ogromnym bezmleczne i lacto ovo Wegetariańskie przepis do wypróbowania. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 6G białka, 1g tłuszczu, oraz w sumie 184 kalorie. Na 19 centów za porcję, ten przepis okładki 11% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 8. Ten przepis z BBC Good Food wymaga mąki żytniej, miodu, saszetek szybko działających drożdży i soli. 359 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 94%, co jest niesamowite. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Chleb żytni z suszoną żurawiną i prażonymi orzechami pekan (Maszyna do chleba), Chrupiący Chleb Żytni (Maszyna Do Chleba, oraz Pieczenie Chleba: Chleb Żytni.
Instrukcje
Do miski wrzucić mąki, drożdże i sól. W dzbanku wymieszaj miód z 250 ml ciepłej wody, wlej płyn do miski i wymieszaj, aby uformować ciasto. Mąka żytnia może być dość sucha i pochłania dużo wody, jeśli ciasto wygląda zbyt sucho dodać więcej ciepłej wody, aż masz miękką końcówkę ciasta na powierzchni roboczej i ugniatać przez 10 minut, aż będzie gładka. Żyto zawiera mniej glutenu niż biała mąka, więc ciasto nie będzie tak sprężyste jak zwykły biały bochenek.
Umieść ciasto w dobrze naoliwionej misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny lub do mniej więcej podwojenia rozmiaru. Puszka bochenkowa 2LB/900g z mąką.
Przełóż ciasto z powrotem na powierzchnię roboczą i krótko ugniataj, aby wybić pęcherzyki powietrza. Jeśli używasz kminku, przerabiaj je na ciasto. Uformuj gładki Owalny bochenek i włóż go do puszki. Przykryj puszkę olejowaną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejne 1 1,5 godziny lub do podwojenia rozmiaru.
Piekarnik do 220C / 200C wentylator / Gaz
Usunąć folię spożywczą i odkurzyć powierzchnię bochenka mąką żytnią. Slash kilka nacięć pod kątem, a następnie piec przez 30 minut, aż ciemnobrązowy i hollow brzmiące po dotknięciu.
Przenieść do stojaka chłodzącego drut i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 20 minut przed podaniem