Całkowicie Żytni Chleb
Całkowicie żytni chleb wymaga z grubsza 3 godziny i 20 minut od początku do końca. Ten wegetariański przepis służy 16 i kosztuje 28 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 201 kalorii, 7G białka, oraz 2G tłuszczu. 37 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Mieszanka aktywnych drożdży, soli, jajka i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Z łyżeczką wynik 72%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Duński Chleb Żytni, Duńska Owsianka Żytnia (Øllebrød), oraz Ja bym to zrobił..
Instrukcje
Podgrzać mleko w małym rondlu, aż bąbelki, a następnie usunąć z ognia.
W małej misce do mieszania rozpuścić drożdże w letnim mleku.
Odstawić do kremowy, o 10 protokół.
Wlać mieszaninę drożdży do dużej miski do mieszania.
Wymieszać melasę, jajko, 4 szklanki mąki żytniej, sól i kminek. Przykryć wilgotnym ręcznikiem i odstawić na 45 minut.
Wymieszaj pozostałą mąkę żytnią, 1/2 szklanki na raz, aż mieszanina utworzy miękkie ciasto; dobrze wymieszaj po każdym dodaniu. (Może nie być konieczne dodawanie całej mąki żytniej.) Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut. Lekko naoliwić dużą miskę do mieszania, umieścić ciasto w misce, a następnie obrócić, aby pokryć olejem. Przykryć wilgotną szmatką i umieścić w ciepłym miejscu, aby wzrosnąć do podwojenia objętości, około 1 godziny.
Opróżnij ciasto i odwróć je na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ciasto podzielić na dwie równe części i uformować na bochenki.
Umieść bochenki w dwóch lekko nasmarowanych patelniach bochenkowych o wymiarach 9x5 cali. Przykryć bochenki wilgotną szmatką i odstawić do podwojenia objętości, około 40 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 350 stopni F (175 stopni C) przez około 30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złoty, a spód bochenka brzmi pusto po naciśnięciu.