Bazlama - Turecki Chleb Płaski
Bazlama-turecki chleb płaski jest Wegetariańskie przepis z 4 porcjami. Jedna porcja zawiera 491 kalorii, 15g białka, oraz 2G tłuszczu. Na 45 centów za porcję, ten przepis okładki 19% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. 201 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jeśli masz jogurt, mąkę, ciepłą wodę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Dobrze sprawdza się jako chleb. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny. Z łyżeczką wynik 92%, to danie jest świetne. Spróbuj Płaski Chleb Cynamonowy, Rozmaryn Płaski Chleb, oraz Chleb płaski z szynką i ananasem dla podobnych receptur.
Instrukcje
Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłej wodzie.
Dodać wodę i jogurt do mąki i dobrze wymieszać. Ciasto będzie miękkie, ale nie lepkie. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i uformować w kulkę. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez 3 godziny.
Ciasto pokroić na cztery porcje. Uformuj ciasto na okrągłe i spłaszczyć każdą rundę tak, jakbyś robił ciasto na pizzę. Przykryj rund wilgotną szmatką i pozostaw ciasto na 15 minut.
Podgrzej żeliwną patelnię lub patelnię na średnim ogniu.
Umieść jedno ciasto okrągłe na patelni i piec, aż pojawią się brązowe plamy na dole, o 1 minutę. Odwróć chleb i piec przez dodatkową minutę.
Wyjmij chleb i owinąć go czystym ręcznikiem kuchennym, aby utrzymać ciepło.
Powtórz z pozostałymi rund ciasta. Wszelkie resztki płaskich chlebów należy przechowywać w hermetycznym pojemniku.