Zupa z bobu
Jeśli masz około 1 godziny i 5 minut do spędzenia w kuchni, zupa z bobu może być niesamowitym przepisem bezglutenowym do wypróbowania. Ten przepis jest dla 8 osób. Jedna porcja zawiera 506 kalorii , 15 g białka i 36 g tłuszczu . Za 1,3 dolara za porcję ten przepis pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 5 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Można się nim cieszyć o każdej porze, ale jest szczególnie dobry zimą . Sprawdza się jako danie główne. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Udaj się do sklepu i kup boczek, ziemniaki Yukon Gold, czosnek i kilka innych rzeczy, aby przygotować go dzisiaj. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 53% , to danie jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się również spodobać przepisy takie jak Bób, Pesto z migdałów i mięty , Elegancka zupa z bobu i szpinaku oraz Spaghetti z tuńczyka z bobem .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Zagotuj duży garnek dobrze osolonej wody na średnim ogniu i postaw miskę z dobrze osoloną wodą z lodem.
Dodaj obrane fasolki fava do wrzącej wody. Gdy woda znów się zagotuje, gotuj fasolki przez 3 do 4 minut.
Wyjmij je z wrzącej wody i natychmiast włóż do miski z osoloną wodą z lodem. Gdy fasola całkowicie ostygnie, odcedź ją z wody z lodem. Obierz fasolę z twardej, jasnozielonej zewnętrznej warstwy. Otrzymasz delikatną, śliczną, żywozieloną, delikatną fasolkę bobu. MMMMMM! Zarezerwuj te małe cudeńka.
Rozgrzej duży rondel na średnio-wysokim ogniu oliwą z oliwek extra vergine.
Dodaj boczek (jeśli używasz, jeśli nie, zacznij od cebuli i selera) i gdy boczek zacznie brązowieć i chrupać i będzie bardzo aromatyczny, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i seler. Dopraw solą do smaku i szczyptą zmiażdżonej czerwonej papryki. Smaż cebulę i seler, aż staną się przezroczyste i będą bardzo aromatyczne.
Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, aby pokryć je olejem i gotuj przez 2 do 3 minut. Dodaj 2/3 odłożonej fasoli fava i 4 szklanki bulionu. Dopraw do smaku i dodaj sól, jeśli to konieczne. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie po nakłuciu widelcem, około 20 do 30 minut.
Gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie, aby łatwo zsuwały się z widelca po ugotowaniu, zmiksuj zupę w blenderze* do uzyskania gładkiej konsystencji. Prawdopodobnie będziesz musiał robić to partiami. Wlej zupę z powrotem do garnka i dodaj resztę bobu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę pozostałego wywaru, aby dostosować konsystencję. Spróbuj zupy, aby sprawdzić przyprawy i dopraw ponownie, jeśli to konieczne.
Rozlej zupę do miseczek, posyp odrobiną startego parmezanu i skrop oliwą.
Bób fasolkowy, przepyszny!