Mus czekoladowy z sosem żurawinowym
Mus czekoladowy z sosem żurawinowym to deser dla 10 osób. Jedna porcja zawiera 447 kalorii , 4 g białka i 31 g tłuszczu . Za 74 centy za porcję ten przepis pokrywa 7% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis lubią 1 smakosze i kucharze. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Mieszanka galaretowatego sosu żurawinowego, ekstraktu waniliowego, żółtka jaja i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Będzie hitem na Twoim wydarzeniu walentynkowym . Jest dostarczany przez Taste of Home. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 45 minut . Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 27% , to danie nie jest tak wybitne. Wypróbuj Mus czekoladowy w skorupce czekoladowej , Mus jogurtowy z sosem malinowym i Alternatywny zdrowy mus czekoladowy, aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
W dużej misce nadającej się do mikrofalówki rozpuść kawałki czekolady i masło; mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W małym, ciężkim rondlu połącz żółtko, 1/4 szklanki śmietany i syrop kukurydziany. Gotuj i mieszaj na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie temperaturę 160°, około 2 minut.
Zdjąć z ognia; wymieszać z mieszanką czekoladową. Schłodzić przez 20 minut lub do momentu ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu. Wyłożyć miskę o pojemności 1 qt. folią spożywczą; odstawić.
W dużej misce ubij resztę śmietany, aż zacznie gęstnieć.
Dodaj wanilię; ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty. Wymieszaj z mieszanką czekoladową. Przełóż łyżką do przygotowanej miski. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Składniki sosu wrzucić do blendera, przykryć i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przełożyć do małej miski, przykryć i odstawić do lodówki do czasu podania.
Przed podaniem przełóż mus na talerz i usuń folię.
Pokrój na kawałki i podawaj z sosem żurawinowym.