Jajka po florencku
Potrzebujesz bezglutenowego i pierwotnego dania głównego ? Jajka po florentyjsku mogą być doskonałym przepisem do wypróbowania. Ten przepis daje 4 porcje po 456 kalorii , 16 g białka i 39 g tłuszczu każda. Za 2,7 dolara za porcję przepis ten pokrywa 26% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 225 z nich powiedziałoby, że trafił w dziesiątkę. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 53 minut . Mieszanka cebuli, pecorino romano, papryki i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 72% . Ta ocena jest solidna. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy jak Jajka po florentyjsku , Ciasteczka po florentyjsku z dodatkiem pistacji i rodzynek i Pieczona wieprzowina po florentyjsku z sosem z granatów .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Umieść ruszt piekarnika w środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F. Spryskaj blachę do pieczenia olejem roślinnym w sprayu.
Ułóż szynkę prosciutto w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz, aż będzie chrupiąca, około 6–8 minut.
Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź, a następnie pokrusz na małe kawałki.
Rozgrzej oliwę z oliwek na średnio-wysokim ogniu w średniej wielkości patelni.
Dodaj cebulę i smaż, często mieszając, aż zmięknie, około 5 minut.
Dodaj czosnek i smaż, aż poczujesz aromat, około 30 sekund.
Dodaj szpinak i gałkę muszkatołową i gotuj, aż szpinak zwiędnie, około 1 do 2 minut. Dodaj śmietanę kremówkę i doprowadź mieszankę do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka lekko zgęstnieje, około 5 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj ser. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Napełnij mały rondelek 7,5 cm wody.
Dodaj 1 łyżkę soli i sok z cytryny. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu. Wbij jajko do małej miski, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Powoli wsuń jajko do wody. Drewnianą łyżką ostrożnie zamieszaj wodę wokół jajka. Gotuj przez 2 do 2 1/2 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal miękkie. Używając łyżki cedzakowej, wyjmij jajko z wody i odsącz na papierowych ręcznikach. Powtórz z pozostałymi jajkami.
Aby podać, połóż plaster pomidora na każdym talerzu sałatkowym i dopraw solą i pieprzem. Nałóż 1/4 sosu szpinakowego na plaster pomidora. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce i posyp pokruszonym prosciutto.
Uwaga kucharza: jajka w koszulce można przygotować wcześniej, jeśli są przechowywane w wodzie i schłodzone. Podgrzej, umieszczając je we wrzącej wodzie na 30 sekund.