Gulasz z jęczmienia i jagnięciny
Potrzebujesz dania głównego bez nabiału ? Gulasz z jęczmienia i jagnięciny może być świetnym przepisem do wypróbowania. Jedna porcja zawiera 272 kalorie , 23 g białka i 8 g tłuszczu . Za 2,04 USD za porcję ten przepis pokrywa 18% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 6 osób. Można go spożywać o każdej porze, ale jest szczególnie dobry zimą . Udaj się do sklepu i kup paprykę, łopatkę jagnięcą, bulion z kurczaka i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. 3 osoby wypróbowały i polubiły ten przepis. Od przygotowania do podania ten przepis zajmuje około 1 godziny i 25 minut . Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje niesamowitą ocenę Spoonacular wynoszącą 82% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się również spodobać przepisy takie jak Gulasz z jagnięciny i grzybów , Gulasz z jagnięciny Tagine iSekret najlepszego gulaszu z jagnięciny w Instant Pot .
Instrukcje
W średniej wielkości misce wymieszaj jagnięcinę z solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzej 1/2 łyżki oliwy z oliwek w 4-5-litrowym garnku typu Dutch oven, ustawionym na średnio-wysokim ogniu, aż oliwa zacznie się lekko mienić.
Dodaj połowę jagnięciny i smaż ze wszystkich stron przez około 7–8 minut.
Przełóż jagnięcinę do miski i powtórz tę samą czynność z resztą oliwy i jagnięciną.
Przełóż drugą porcję jagnięciny do miski i dodaj marchewki do garnka.
Podsmaż marchewki przez 3 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć całą jagnięcinę z powrotem do garnka razem z kaszą i wymieszaj, aby się połączyły.
Dodaj bulion z kurczaka i doprowadź do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 do 45 minut lub do momentu wchłonięcia płynu i miękkości jagnięciny i kaszki. Pięć minut przed zakończeniem gotowania dodaj oregano. Dopraw do smaku i dodaj sól i pieprz według uznania.