Łatwe ciasto czekoladowe Jacques’a
Jacques' Easy Chocolate Cake to deser na 10 osób. Jedna porcja zawiera 721 kalorii, 10 g białka i 51 g tłuszczu. Za 2,11 USD za porcję ten przepis pokrywa 18% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork wymaga słodko-gorzkiej czekolady, czekolady, masła i wody. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 40 minut. 1 osoba uznała ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i przyjazną dla fodmap. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 40%, to danie jest raczej złe. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także: Ulubione ciasto funtowe Jacques’a Pépina, Ciastko czekoladowe Jacques’a Mudslide i Ciasteczka czekoladowe Jacques’a Torresa.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Posmaruj 10-calową formę do ciasta sprayem do gotowania warzyw. Wyłóż dno formy 10-calowym kółkiem z pergaminu. Posmaruj górną część koła z papieru pergaminowego sprayem do gotowania warzyw.
Obie posiekane czekolady włóż do miski i rozpuść na podwójnym ogniu.
Połącz cukier i wodę w rondlu o pojemności 1 litra i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, aż cały cukier się rozpuści.
Gorący syrop wlać do miski z roztopioną czekoladą.
Mieszaj, aż mieszanina będzie jednorodna.
Dodaj masło i wymieszaj, aż dobrze się wymiesza.
Używając miksera elektrycznego, ubij jajka z cukrem, aż dobrze się wymieszają. Używając gumowej szpatułki, wymieszaj tę mieszaninę z mieszaniną czekolady. Uważaj, aby delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy.
Włóż blachę do pieczenia o bokach o grubości 1 cala do piekarnika.
Wypełnioną tortownicę ułożyć na blasze do pieczenia. Napełnij blachę do pieczenia wodą, tak aby woda zakryła dolny centymetr tortownicy.
Piec, aż powierzchnia ciasta po naciśnięciu w środku będzie matowa i napięta, około 40 minut.
Wyjmij formę z ciastem z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce. Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż blacha do pieczenia i woda ostygną, zanim spróbujesz je wyjąć.
Dekoracja: Jeśli chcesz udekorować to ciasto, możesz zrobić wachlarze czekoladowe lub wygolić blok czekolady obieraczką do jabłek. Aby przygotować fanów czekolady, wymieszaj olej roślinny z roztopioną czekoladą.
Rozłóż grubą warstwę mieszanki czekoladowej na powierzchni z marmuru lub granitu (lub użyj tylnej części zimnej blachy do pieczenia). Używając trójkąta, przesuwaj po powierzchni czekolady zakrzywionym ruchem.
Umieść kciuk w jednym z rogów trójkąta, naciskając, aby złapać czekoladę. Rezultat powinien przypominać wachlarz czekolady. Wymaga to trochę praktyki i nie każdy wykonany wentylator będzie użyteczny. Baw się dobrze!
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to świetny wybór na ciasto czekoladowe. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Możesz spróbować NV Solera Cream Sherry. Recenzentom podoba się to z oceną 4,5 na 5 gwiazdek i ceną około 17 dolarów za butelkę.
![Kremowe sherry NV Solera]()
Kremowe sherry NV Solera
Kremowe sherry Solera ma olśniewający bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Aromaty toffi i orzechów pekan, aromaty słodko solonych orzechów i brązowych przypraw niosą ze sobą złożony karmelowy akcent. Słodkie wejście prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie pełnego podniebienia z długim, aromatycznym finiszem.