Zupa z małży z kukurydzą
Przepis Clam Chowder z kukurydzą można zrobić w około 1 godzinę. Jedna porcja zawiera 410 kalorii, 13g białka, oraz 25 g tłuszczu. Ten przepis służy 8 i kosztuje $1.75 za porcję. Sprawdza się jako raczej niedrogie danie główne. Wiele osób naprawdę lubi to Amerykańskie danie. Jeśli masz pietruszkę, mąkę, tymianek i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. 1413 osób uznało ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Z łyżeczką wynik 0%, to danie jest improvable. Zupa z małży z kukurydzą, Zupa z małży i kukurydzy, oraz Pikantna zupa z małży i kukurydzy są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Oczyść i przygotuj małże: spłucz i szoruj małże, aby usunąć wszelkie zabrudzenia.
Umieścić małże w misce, przykryć zimną, dobrze osoloną wodą i przechowywać w lodówce przez 30 minut do godziny. Pozwoli to małżom wydalić część swojego ziarna do wody. Wszelkie połamane małże lub małże, które są otwarte i nie zamykają się po dotknięciu.
Umieścić małże w dużym garnku i dodać około pół cala wody do garnka. Przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia.
Niech pary małże, aż wszystkie się otworzą, 5 do 10 minut. Parująca woda może się nieco spienić; po prostu obserwuj, aby nie przepłynęła.
Użyj łyżki szczelinowej, aby usunąć małże z garnka do miski. Odcedzić pozostałą płyn do gotowania na parze Małży przez drobne sito siatkowe, aby złapać jakikolwiek żwir i zarezerwować. Należy mieć 2 do 3 szklanki płynu Małży.
Oddziel małże od muszli małży. Wyrzuć łuski. Ugotowane małże posiekać. Powinieneś mieć 1 1/2 do 2 szklanek posiekanych Małży.
Na dnie dużego, grubodennego garnka umieścić soloną wieprzowinę i masło lub olej.
Podgrzać na średnim i brązowym soli wieprzowiny. (Należy pamiętać, że jeśli używasz soli wieprzowiny, która jest głównie tłuszcz, nie trzeba żadnych dodatkowych tłuszczu z masła lub oleju, ale może chcesz umieścić trochę wody na patelni, aby pomóc renderować tłuszcz z soli wieprzowiny.)
Dodać posiekaną cebulę na patelnię i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie przezroczysta, o 5 protokół.
Cebulę posypać mąką i mieszać, aż wszystko będzie pokryte mąką.
Niech mąki gotować przez minutę lub dwie. Powoli dodaj białe wino do garnka, mieszając po każdym dodaniu.
Dodaj ziemniaki do garnka.
Dodaj 2 do 3 filiżanek naprężonego płynu do gotowania na parze z małż i filiżankę wody. Ciecz powinna pokrywać ziemniaki. Jeśli nie, dodaj trochę więcej wody lub płynu do gotowania Małży.
Dodaj liść laurowy, tymianek, czarny pieprz i Old Bay.
Podgrzać do wrzenia i zmniejszyć do gotowania na wolnym ogniu.
Przykryć i gotować przez 10 minut, następnie dodać kukurydzę (jeśli jest używana) i gotować przez 5 minut więcej, lub aż ziemniaki są gotowane przez.
Rozgrzać śmietanę: podczas gotowania ziemniaków, podgrzać filiżankę śmietany w małym rondlu, aż będzie Parna.
Dodać małże, wymieszać ze śmietaną: gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pokrojone małże i wyłączyć ogień pod zupą. Powoli wymieszać z rozgrzaną śmietaną. Dostosuj przyprawy. Wymieszać ze świeżą pietruszką.
Zauważ, że jeśli gotujesz zupę na wolnym ogniu po dodaniu kremu, zupa może się skrzepnąć. Dlatego wyłączamy ciepło przed dodaniem gorącej śmietany.
Podawać z krakersami ostryg lub rustykalnym chlebem.
Polecane wino: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc
Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc to moje najlepsze propozycje na zupę z małży. Chowder może skorzystać z chrupiącej bieli, aby przeciąć bogaty, kremowy bulion - lub możesz iść duży lub wrócić do domu z bogatym, maślanym chardonnay. Możesz spróbować Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Coutures Chardonnay. Recenzenci bardzo to lubią z 4.2 z 5 gwiazdek i cena około 30 dolarów za butelkę.
![Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Coutures Chardonnay]()
Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Coutures Chardonnay
Chardonnay Les Grandes Couttures pochodzi z trzech działek graniczących z Meursault z winoroślą w wieku od 15 do 51 lat. Gleby są głównie argile (gliny), przynosząc wagi i tekstury do tego Bourgogne Blanc.Rocznik 2015 pokazuje aromaty dojrzałego melona, orzecha laskowego i kremu cytrynowego, i wydają się być szersze i bardziej teksturalne niż wina z sąsiednich wiosek. Starzejące się małe beczki z francuskiego dębu nadają nutom tostów i wanilii.Biały burgund, ze swoim bogactwem, teksturą i smakami tostów dobrze pasuje do lekkich ryb i skorupiaków i może zrównoważyć sosy na bazie śmietany. Chardonnay w wieku dębowym z cieplejszych klimatów nadaje się dobrze do grillowanych ryb, skrobii, masła i prażonych orzechów.