Zapiekanki Ziemniaczane Zapiekane
Zapiekanki ziemniaczane au gratin to dodatek dla 8 osób. Za 1,25 dolara za porcję ten przepis pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 13 g białka , 8 g tłuszczu i łącznie 272 kalorie . Wystarczy mieszanka mąki, czosnku, tymianku i kilku innych składników, aby przepis był tak pyszny. Jest idealny na Wielkanoc . Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ten przepis przypadł do gustu 5 smakoszom i kucharzom. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 55 minut . Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niesamowity wynik łyżką wynoszący 81% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Zapiekanki ziemniaczane au gratin , Zapiekanki ziemniaczane au gratin i Gratin Dauphinoise (zapiekanki ziemniaczane) .
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Spryskaj 2-litrowe, płytkie naczynie do pieczenia sprayem z oliwy z oliwek.
Ziemniaki włóż do dużego garnka i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 8 minut.
Odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Do dużego rondla wlać mleko i mąkę i ubijać, aż mąka się rozpuści.
Dodaj czosnek i tymianek i podgrzej na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina zagotuje się i zgęstnieje, około 8 minut.
Zdjąć z ognia, wyrzucić gałązkę tymianku i wymieszać z solą.
Dodaj 1 łyżkę sera i mieszaj, aż się rozpuści.
Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Polać połową sosu serowego.
Dodać resztę ziemniaków i polać resztą sosu.
Posyp pozostałym serem i piecz przez 25 minut, aż ciasto zacznie bulgotać. Włóż pod brojler i piecz na wysokim ogniu, aż wierzch się zarumieni, około 2 minut.
Wielkość porcji: około 1 filiżanki