Zapiekanka Ziemniaczano-Czosnkowa
Przepisów na dodatki do dań nigdy za wiele, więc wypróbuj zapiekankę czosnkowo-ziemniaczaną. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten wegetariański przepis bez nabiału i lakto ovo zawiera 168 kalorii, 4 g białka i 6 g tłuszczu na porcję. Ten przepis przeznaczony jest dla 8 osób i kosztuje 63 centy za porcję. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Ten przepis z Foodnetwork wymaga bulionu z kurczaka, oliwy z oliwek, pietruszki i tymianku. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 25 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał dobry wynik łyżeczkowy wynoszący 64%. Podobne przepisy obejmują zapiekankę ziemniaczaną czosnkową, zapiekankę ziemniaczaną czosnkową i zapiekankę ziemniaczaną czosnkową z kozim serem.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni żaroodpornej na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, około 3 minut.
Dodaj czosnek, posiekany tymianek, 1 łyżeczkę soli i pieprzu do smaku i kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu, aż czosnek i cebula będą lekko złociste, około 5 minut.
Dodaj wino i gotuj, aż większość odparuje, około 2 minut.
W międzyczasie w misce wymieszaj bułkę tartą lub mączkę z macy, pietruszkę, szczypiorek, pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku; Zachowaj 2 łyżki do posypania.
Ułóż jedną trzecią ziemniaków na cebuli na patelni.
Posypać połową pozostałej mieszanki okruchów; na wierzchu ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Powtórz tę czynność z kolejną warstwą mieszanki okruchów i ziemniaków.
Wlać bulion na wierzch. Przykryj, zagotuj i gotuj bez przeszkadzania przez 5 minut.
Odkryć, posypać odłożoną wcześniej kruszonką, skropić oliwą i doprawić solą.
Przenieś patelnię do piekarnika; piec, aż ziemniaki będą złocistobrązowe i chrupiące na wierzchu, około 45 minut.
Przed podaniem odstaw na 5 do 10 minut.
Zdjęcie: Christina Holmes