Zapiekanka ziemniaczana z serem
Zapiekanka ziemniaczana z serem może być dobrym przepisem na rozszerzenie Twojego pudełka z przepisami na dania główne. Ten przepis bezglutenowy jest przeznaczony dla 6 osób i kosztuje 1,45 USD za porcję . Jedna porcja zawiera 614 kalorii , 16 g białka i 47 g tłuszczu . 6 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Zima będzie jeszcze bardziej wyjątkowa dzięki temu przepisowi. Ten przepis z Foodnetwork wymaga masła, ziemniaków russet, szalotki oraz soli i pieprzu koszernego. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 1 godziny i 55 minut . Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 52% , to danie jest dobre. Podobne przepisy to Zapiekanka z faszerowaną papryką serową , Łatwa zapiekanka z pizzą serową i Zapiekanka z kurczakiem i ryżem serowym .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj masłem naczynie do pieczenia o pojemności od 1,5 do 2 litrów i posyp odrobiną szalotki.
Dodaj śmietanę kremówkę do średniej wielkości rondla wraz z resztą szalotki, czosnkiem, solą i pieprzem.
Postawić na średnim ogniu i zagotować, cały czas mieszając.
Gotuj na wolnym ogniu, aż płyn zacznie gęstnieć, około 2–3 minut.
W naczyniu do pieczenia ułóż warstwę 1/3 pokrojonych ziemniaków, posyp serem cheddar i posyp parmezanem; powtórz układanie warstw jeszcze 2 razy.
Zalej ziemniaki gorącym płynem.
Dodaj resztę sera, przykryj folią i piecz przez 1 godzinę, następnie zdejmij folię i piecz, aż ser nabierze złotego i brązowego koloru, około 15 do 20 minut.
Przed pokrojeniem odstaw na 10 minut, aby ciasto miało czas na ostygnięcie.