Zapiekanka ziemniaczana i Lardon
Zapiekanka ziemniaczana i Lardon to bezglutenowe przystawka. Ten przepis służy 12 i kosztuje 65 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 7G białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 207 kalorii. 51 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Jesień. Mieszanka boczku, soli, żółtych mięs ziemniaków, takich jak yukon gold i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Przynosi ci to Epikurious. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 godzin. Ogólnie ten przepis zarabia dobry spoonacular wynik 64%. Spróbuj Bataty I Lardon Hash, Sałatka Frisée-Lardon, oraz Frisee Lardon z gotowanymi jajkami dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 177°. Jeśli robisz również pieczeń wieprzową z cebulą i farszem z okruchów chleba (strona 230), stojaki piekarnika będą już w dolnej trzeciej i dolnej części piekarnika; jeśli nie, umieść stojak piekarnika w pozycji środkowej.
Obierz ziemniaki, a następnie podziel na pół wzdłuż (ćwiartka, jeśli jest bardzo duża) i pokrój w poprzek na kawałki o grubości 3/4 cala. Ziemniaki blanszować w 2 partiach w 6-do 8-kwartowym garnku wrzącej osolonej wody 5 minut na partię (ziemniaki nie zostaną całkowicie ugotowane).
Ziemniaki przełożyć łyżką szczelinową do dużej miski z lodem i zimną wodą, aby przestać gotować, następnie odcedzić w durszlaku i przenieść do innej dużej miski.
Smażyć lardons w 10-calowej patelni ciężkiej na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż blady złoty, 5 do 8 protokół.
Dodaj smażalnicę i 2 łyżki tłuszczu z patelni do ziemniaków, następnie dodaj tymianek, czosnek, sól i pieprz i wrzuć, aż dobrze się połączą.
Przenieść mieszaninę do nasmarowanej 13-przez 9-calowe płytkie naczynie do pieczenia (lub inne 3-quart płytkie naczynie do pieczenia) i kropki z masłem.
Piec zapiekankę (obok lub pod pieczeń korony, jeśli dokonywanie, począwszy 30 minut przed pieczeniem odbywa), odkryte, 30 minut. Zwiększ temperaturę piekarnika do 218°, a następnie kontynuuj pieczenie, aż top będzie złoty, około 15 minut. Doprawić solą.
Zapiekanka może być złożona (ale nie pieczona)1 dzień wcześniej i schłodzona, przykryta. Doprowadzić do temperatury pokojowej, 30 minut do 1 godziny, przed pieczeniem.