Zapiekanka z ryżem, soczewicą i warzywami
Jeśli masz około 1 godziny i 15 minut do spędzenia w kuchni, zapiekanka z ryżem z soczewicy i warzywami może być spektakularnym przepisem bezglutenowym, bezmlecznym, laktoowowegetariańskim i wegańskim, który warto wypróbować. Jedna porcja zawiera 252 kalorie , 11 g białka i 2 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 6 osób i kosztuje 60 centów za porcję. Świetnie sprawdza się jako tania przystawka. 65 osób uznało ten przepis za pełen smaku i sycący. Ten przepis z Allrecipes wymaga pomidorów, marchewek, ryżu i bazylii. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 82% , to danie jest super. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również przepisy takie jak Burgery z soczewicy i warzyw , Zupa z soczewicy i Letnia zapiekanka warzywna .
Instrukcje
Wsyp ryż i 1 szklankę wody do garnka i doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Włóż soczewicę do garnka z pozostałymi 1 1/2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut lub do miękkości.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek.
Dodaj pomidora, seler, marchewkę, cukinię i połowę sosu pomidorowego. Dopraw połową bazylii, połową oregano, połową kminu, solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ryż, soczewicę i warzywa. Polej pozostałym sosem pomidorowym i posyp resztą bazylii, oregano i kminu.
Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciasto zacznie bulgotać.