Zapiekanka z ryżem, soczewicą i warzywami
Zapiekanka z ryżem z soczewicy i warzywami może być właśnie tą przystawką, której szukasz. Uważasz na swoją sylwetkę? Ten bezglutenowy, bezmleczny, wegetariański i wegański przepis ma 252 kalorie , 11 g białka i 2 g tłuszczu na porcję. Za 60 centów za porcję ten przepis pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 6 osób. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Ten przepis z Allrecipes wymaga sosu pomidorowego, ryżu, wody i cukinii. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 15 minut . Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje dobrą ocenę Spoonacular wynoszącą 63% . Wypróbuj Burgery z warzywami z soczewicy , Zupę z soczewicy z warzywami i Letnią zapiekankę warzywną , aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Wsyp ryż do garnka i zalej 1 szklanką wody, doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Włóż soczewicę do garnka z pozostałymi 1 1/2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut lub do miękkości.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek.
Dodaj pomidora, seler, marchewkę, cukinię i połowę sosu pomidorowego. Dopraw połową bazylii, połową oregano, połową kminu, solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ryż, soczewicę i warzywa. Polej pozostałym sosem pomidorowym i posyp resztą bazylii, oregano i kminu.
Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciasto zacznie bulgotać.