Zapiekanka z kurczaka z parmezanem
Zapiekanka z kurczakiem i parmezanem to danie główne dla 8 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 35 g białka, 18 g tłuszczu i łącznie 476 kalorii. Za 1,83 USD za porcję ten przepis pokrywa 17% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 83 stwierdziło, że był strzałem w dziesiątkę. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 55 minut. Mieszanka połówek piersi kurczaka, parmezanu, sera mozzarella i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 63%. Ten wynik jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Zapiekanka z kurczakiem z parmezanem, Zapiekanka z kurczakiem z parmezanem i Zapiekanka z kurczakiem i warzywami z parmezanem.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Wlać sos do naczynia do pieczenia o wymiarach 13 x 9 x 2 cale. Wymieszać z połową parmezanu.
Dodaj kurczaka i obróć go do panierowania.
Posypać serem mozzarella i resztą parmezanu.
Piec przez 5 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany.
Podawaj kurczaka i sos z tostami.
Polecane wino: Chianti, Montepulciano, Wino Barbera
Kurczaka z parmezanem można łączyć z Chianti, Montepulciano i winem Barbera. Kiedy kurczak jest połączony z sosem pomidorowym i serem, poradzi sobie z lekkim lub średnio treściwym czerwonym winem. Jako że jest to danie włosko-amerykańskie, my sięgnęliśmy po włoskie wina. Cecchi Chianti Classico z oceną 4 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
![Klasyczne Cecchi Chianti]()
Klasyczne Cecchi Chianti
Chianti Classico to flagowe wino rodziny Cecchi. Wino charakteryzuje się intensywną, rubinową barwą, która z wiekiem przechodzi w granitową. Na podniebieniu harmonizuje z wytrawnym, pełnym smakiem. W nosie pełne, bogate i winne, charakteryzujące się nutami fiołków.