Zapiekanka z buraków z kozim serem i zieleniną
Zapiekanka z buraków z kozim serem i zieleniną może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja zawiera 280 kalorii, 6G białka, oraz 17g tłuszczu. Ten przepis służy 8. Na 1,53 zł za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i odbierz mleko, skórkę z cytryny, czosnek i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 15 mówi, że trafił w sedno. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 72%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Pieczona Frittata z buraków, szalotki i koziego sera, Kremowa Zieleń Mniszka Lekarskiego I Zapiekanka Z Kozim Serem, oraz Czerwone Buraczane Risotto Z Musztardą I Kozim Serem dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 177° i lekko posmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek.
Załóż jednorazowe rękawice kuchenne i posiekaj łodygi i zielone wierzchołki z buraków.
Odetnij końce korzenia i łodygi każdego korzenia buraka, aby każdy koniec był płaski. Lekko opłucz korzenie buraka w zlewie i obierz je obieraczką do warzyw. Obrane buraki pokroić bardzo cienko mandoliną-plastry powinny mieć grubość około 1/8 cala. (Całą tę operację najlepiej wykonać w zlewie, aby uniknąć rozprysków soku z buraków.) Wyłożyć przygotowane naczynie do pieczenia połową plasterków buraka, nakładając je w razie potrzeby tworząc grubą warstwę.
Plastry posypać lekko solą i pieprzem.
Oddziel zielone liście od niższych, grubszych łodyg.
Pokrój łodygi na 1/2-calowe segmenty i dobrze je spłucz.
Odcedzić i odstawić do małej miseczki.
Każdy liść buraka przeciąć na pół, a następnie na cienkie wstążki. Bardzo dobrze umyć i dokładnie osuszyć.
Ustaw głęboką 10-calową patelnię do smażenia na średnim ogniu i dodaj obfitą mżawkę oliwy z oliwek. Gdy olej się połyskuje, dodaj mielony czosnek i gotuj przez chwilę, a następnie dodaj posiekane łodygi buraka. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
Dodać wstążki buraków i wymieszać.
Dodać szczyptę soli i pieprzu i gotować, mieszając często, przez kolejne 5 minut, lub aż zielenie są lekko zwiędłe. Wyłącz ogrzewanie.
Użyj łyżki szczelinowej, aby podnieść łodygi buraka i zielenie, pozostawiając dodatkowy płyn na patelni.
Rozłóż zieleninę i łodygi równomiernie na pokrojonych burakach w naczyniu do pieczenia.
Pokruszony kozi ser posypać równomiernie zieleniną. Na wierzchu pozostałe plastry buraków, ponownie nakładając je w razie potrzeby, tworząc grubą warstwę.
Posypać lekko solą i pieprzem.
Mleko wlać równomiernie na buraki.
Wymieszać bułkę tartą, skórkę cytrynową i liście tymianku w małej misce.
Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz mżawkę oliwy z oliwek.
Wymieszać, aż bułka tarta będzie miała konsystencję mokrego piasku, a następnie rozprowadzić je równomiernie na wierzchniej warstwie buraków.
Piec przez 1 godzinę, lub do momentu, gdy buraki będą miękkie, gdy Przekłute widelcem, a bułka tarta będzie złota.
Wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić na 15 minut przed podaniem.