Złote ciastka ryżowe z sosem słodko-imbirowym
Złote ciastka ryżowe ze słodkim sosem ziemniaczano-imbirowym wymagają z grubsza 1 godzina od początku do końca. Ten przepis zawiera 6 porcji z 499 kalorii, 9g białka, oraz 25g tłuszczu każdy. Za $1.2 za porcję, ten przepis okładki 18% Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. 5 osób uznało ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Jest dostarczany przez Allrecipes. Jest to dobra opcja, jeśli śledzisz bezglutenowe, bezmleczne i wegetariańskie dieta. Jeśli masz pod ręką mleko kokosowe, zieloną cebulę, czosnek i kilka innych składników, możesz to zrobić. Z łyżką wynik 51%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Przyprawione placki ziemniaczane z sosem pomidorowo-imbirowym, Ciastka krabowe w papierze ryżowym z sosem imbirowo-limonkowym, oraz Ciastka krabowe ze słodkim sosem do maczania chili i imbiru.
Instrukcje
W rondelku z ciasno dopasowaną pokrywką podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego z czosnkiem na średnim ogniu przez 1 minutę, ciągle mieszając.
Dodaj ryż jaśminowy i ciągle mieszaj jeszcze przez 1 minutę.
Dodaj 2-1 / 2 szklanki wody i 1 łyżeczkę soli. Doprowadź ryż do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj ryż przez 15 minut.
Przenieś ryż do dużej miski i pozwól mu ostygnąć przez 15 minut
Podczas gdy ryż się gotuje, pokrój Batata na trzy części.
Umieść kawałki w garnku i zalej je zimną wodą. Doprowadź ziemniaki do wrzenia i gotuj, aż będą miękkie, około 20 minut.
Odcedź i pozwól im ostygnąć.
W rondelku doprowadź mleko kokosowe, wodę lub sok pomarańczowy i mielony imbir prawie do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
Zdejmij patelnię z ognia.
Obierz skórkę ze schłodzonego słodkiego ziemniaka. Przetrzyj miąższ słodkich ziemniaków płynem kokosowo-imbirowym w blenderze lub robocie kuchennym.
Wlej puree ze słodkich ziemniaków z powrotem do rondla i dodaj sól i pieprz.
Zmiel marchewkę, czerwoną paprykę i grubo posiekane szalotki w robocie kuchennym.
Dodaj 1/2 ryżu jaśminowego i 2 ubite jajka; uruchom maszynę tryskającą, aż mieszanina uzyska mączną konsystencję. Włóż tę mieszankę z powrotem do miski z resztą ryżu jaśminowego i dobrze wymieszaj. Włóż połowę tej mieszanki do czystej miski.
Podgrzej dwie patelnie lub dużą patelnię na średnim ogniu. Pozostały olej rzepakowy podzielić między patelnie lub rozprowadzić na patelni. Podziel mieszankę ryżu w każdej misce na trzy części. Uformuj każdą z sześciu części w kulkę, a następnie umieść każdą kulkę na patelni lub na patelni. Poklep kulkę, aby uformować ciasto o grubości około 1 1/2 cala. Smaż ciastka przez 3 do 4 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru.
Podgrzej sos i włóż go na talerze.
Na każdym talerzu ułóż ciasto ryżowe i posyp drobno posiekaną szalotką.