Wędzony indyk
Wędzonego indyka potrzeba około 7 godzin i 15 minut od początku do końca. Ten przepis daje 10 porcji z 842 kaloriami , 98 g białka i 46 g tłuszczu każda. Za 2,9 dolara za porcję ten przepis pokrywa 43% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork wymaga pieprzu, chili w proszku, indyka i czosnku w proszku. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Sprawdza się dobrze jako dość niedrogie danie główne. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej i bezmlecznej . Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 62% , to danie jest dobre. Podobne przepisy to Gulasz z fasoli Cannellini i wędzonego indyka , Kremowe risotto z kiełbasą z wędzonego indyka i Zupa z soczewicy z wędzonym indykiem .
Instrukcje
W dużym wiadrze lub garnku wymieszaj 1 szklankę soli, płatki czerwonej papryki, czosnek, papryczki jalapeno i 2 kwarty gorącej wody. Mieszaj, aż sól się rozpuści.
Dodaj indyka piersią do dołu, a następnie dodaj tyle zimnej wody, aby indyk był całkowicie zanurzony. Przykryj i schłódź w lodówce przez 12 godzin.
Wymieszaj w misce proszek chili, kolendrę, kmin, brązowy cukier, proszek czosnkowy, rozmaryn, tymianek, 1 łyżkę soli i 2 łyżeczki pieprzu. Poluzuj palcami skórę piersi z indyka, a następnie wetrzyj majonez pod skórę. Natrzyj mieszanką przypraw całą zewnętrzną część ptaka.
Ułóż indyka piersią do góry w dużej, jednorazowej brytfannie.
Połóż trzy czwarte boczku na piersi, nakładając plasterki na siebie i zabezpiecz w kilku miejscach wykałaczkami. Owiń nogi pozostałym boczkiem, zabezpieczając go wykałaczkami.
Odcedź wiórki. Przygotuj wędzarnię zgodnie z instrukcją producenta, używając namoczonych wiórków; rozgrzej do 210 stopni Fahrenheita. (Lub użyj grilla i umieść wiórki w pudełku wędzarni pod rusztem; rozgrzej do niskiej temperatury.)
Umieść indyka w jednorazowym naczyniu ustawionym na ruszcie wędzarni lub grilla; przykryj i piecz przez 6–7 godzin lub do momentu, aż termometr włożony w najgrubszą część uda wskaże 190 stopni Fahrenheita.
Dodaj kilka garści namoczonych wiórów drzewnych co godzinę, aby utrzymać dym. Jeśli boczek rumieni się zbyt szybko, luźno przykryj indyka folią.
Przenieś indyka na deskę do krojenia i odstaw na 30 minut.
Usuń boczek i pokrój indyka. Pokrój boczek i posyp nim wierzch, jeśli chcesz. Zdjęcie Yunhee Kim