Wilgotny irlandzki chleb sodowy
Przepis Moist Irish Soda Bread jest gotowy w około 1 godzinę i jest zdecydowanie znakomitą opcją lakto-owo-wegetariańską dla miłośników europejskiego jedzenia. Jedna porcja zawiera 186 kalorii , 4 g białka i 4 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 16 osób i kosztuje 19 centów za porcję. Można się nim delektować o każdej porze, ale jest szczególnie dobry na dzień św. Patryka . 135 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Sprawdza się jako bardzo niedrogie śniadanie. Udaj się do sklepu i kup proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, maślankę i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Jest dostarczany przez Taste of Home. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 35% , co nie jest tak spektakularne. Irish Soda Bread with Raisins , Irish Soda Bread By Mommie Cooks i Raspberry Soda Bread: New Take On An Irish Tradition są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj masło i mieszaj, aż mieszanka będzie miała konsystencję grubych okruchów.
Dodaj rodzynki. Wymieszaj z maślanką, aż będzie wilgotna. Przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię; delikatnie ugniataj 6-8 razy.
Umieścić na nieposmarowanej blasze do pieczenia; uformować 7-calowy okrągły bochenek. Używając ostrego noża, naciąć 1-calowy krzyż na głębokość około 1/4 cala na wierzchu bochenka.
Piec w temperaturze 375° przez 40-45 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ostudzić na kratce.