Zapomnij o wychodzeniu do jedzenia lub zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy pragniesz meksykańskiego jedzenia. Spróbuj zrobić Wegetariańskie Tamales z liści bananowca w domu. Ten przepis służy 7. Na $2.96 za porcję, ten przepis okładki 84% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 183g białka, 169g tłuszczu, oraz w sumie 5075 kalorii. Mieszanka soli, pieprzu, soli i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. 206 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Sprawdza się jako raczej niedrogie danie główne. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i lacto ovo Wegetariańskie dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej około 45 minut. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 0%, co jest improwizowalne. Spróbuj Tamales Wegetariańskie, Tamales Wegetariańskie-Mommie Cooks, oraz Wegetariańskie tamales de Rajas con Queso dla podobnych receptur.
Instrukcje
1
Przygotuj masę
2
Jeśli zakupiłeś przygotowaną masę, możesz pominąć ten krok. Jeśli masz masę harina (masa mąka), dodać ciepłą wodę do masy harina, ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszać do włączenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
Goya Sazon
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
3
Odstawić na kilka minut. Potrzebujesz ciasta z rąk tak, że wszystkie masy mąki jest włączone. Zagnieść w kilku łyżkach oliwy z oliwek.
Składniki, których będziesz potrzebować
Goya Sazon
Steki Z Nowojorskiego Stripsu
48 Do 56 Cukierków Life Savers
4
Przygotować sos
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos Słodko-kwaśny W Butelce, Podzielony
5
Zobacz instrukcje w tym czerwonym sosie chili przepis na przygotowanie sosu chili z chili ancho. Zanim zaczniesz obsługiwać chili, załóż rękawice ochronne lub natrzyj trochę oliwy z oliwek na dłonie. Po zakończeniu obsługi chiles umyć ręce ciepłą wodą z mydłem. Uważaj, aby nie dotykać oczu, jeśli miałeś do czynienia z chiles!
Składniki, których będziesz potrzebować
3 łyżki Drobno Posiekanych Ogórków Kiszonych
Steki Z Nowojorskiego Stripsu
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
2 3/4 Uncji (75 Gramów) Złotych Rodzynek
6
1 Otwórz chiles, usunąć nasiona i łodygi: użyj ostrego noża i zrobić wyciąć bok każdego chile. Pry otworzyć chiles i usunąć strąki nasion i łodygi. Ściągnij wszelkie widoczne żyły, które spływają po wnętrznościach chiles. Zarezerwuj kilka nasion, jeśli chcesz dodać je później, aby uzyskać więcej ciepła.
Składniki, których będziesz potrzebować
Do 3 świeżych Gruszek, Dojrzałych, Ale Wciąż Jędrnych
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
Cukinia Gotowana Na Parze Lub Lekko Podsmażona, Do Podania
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 żółty Owocowy Roll-up
1
Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Spłaszczyć chiles i umieścić je na otwartej stronie w dół na patelni. Naciśnij na nich metalową szpatułką. Po kilku sekundach Odwróć chiles i gotować je kilka sekund.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
4 Duże Precle Oblane Jogurtem
2
Podgrzać je tylko tyle, aby je zmiękczyć i uwolnić ich smak, nie podgrzewać ich do tego stopnia, że będą brązowe lub tosty.
Składniki, których będziesz potrzebować
W Razie Potrzeby Do Smarowania Tostów
1
Umieść chiles w małym rondlu i przykryj je wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyjąć garnek z ognia.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Biały Jęczmień Perłowy
GOYA® Groszek Mrożony, Rozmrożony
2
Niech chiles odpocząć w gorącej wodzie przez 10 minut, aż zmiękną. Ewentualnie umieść chiles w misce i zalej je wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut, aż zmiękną.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy
1
Umieść chiles i 1 1/2 szklanki chile moczenia wody do blendera.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji
2
Dodać czosnek, sól, pieprz i zmielone goździki. Purée, aż całkowicie gładkie, kilka minut. Smak i dostosować przyprawy.
Składniki, których będziesz potrzebować
Goździki Mielone
Dla Uzyskania Gładkiej, Smarowalnej Konsystencji
Czosnek Goya®
Rzepa, Obrana I Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/8 Cala
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
3
W razie potrzeby dodaj więcej soli i/lub nasion chili.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
Cukinia Gotowana Na Parze Lub Lekko Podsmażona, Do Podania
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
4
5 przecedzić na patelnię, następnie dusić:
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
5
Umieść sito na patelni i wlać sos na sito, naciskając go do patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos Słodko-kwaśny W Butelce, Podzielony
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
Z Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z Kurczaka
6
Podgrzać patelnię i doprowadzić sos na wolnym ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos Słodko-kwaśny W Butelce, Podzielony
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
7
Dodać łyżkę oliwy z oliwek. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, odtłuszczając pianę.
Składniki, których będziesz potrzebować
Steki Z Nowojorskiego Stripsu
8
Zdjąć z ognia.
9
Przygotuj liście bananowe
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
10
Jeśli używasz mrożonych liści bananowca (dostępnych na wielu rynkach azjatyckich i meksykańskich), spłucz je pod ciepłą wodą, aby rozmrozić.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
11
Odetnij grube krawędzie liści.
12
Jeśli używasz świeżych liści bananowca, również odciąć grube krawędzie (i centralnej łodygi, jeśli używasz świeżo wycięte liście). Zauważ, że możesz odciąć ścięgniste paski z krawędzi łodygi liści bananowca, aby użyć jako krawaty dla tamales. Opłucz liście.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
Tamales
13
Liście bananowca mogą być kruche i łza, gdy próbujesz je złożyć. Jednym ze sposobów, o którym słyszałem, aby je zmiękczyć, jest moczenie ich w ciepłej, osolonej wodzie przez około godzinę. Innym sposobem na zmiękczenie ich, który uważam za skuteczny, jest trzymanie ich na ciepło, albo nad palnikiem gazowym lub gorącą patelnią przez kilka sekund.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
14
Podgrzej je tylko na tyle, aby zmieniały kolor (jaśniejszy zielony) i zmiękczały. Jeśli podgrzejesz je zbyt długo, będą tosty i stają się kruche ponownie.
Składniki, których będziesz potrzebować
W Razie Potrzeby Do Smarowania Tostów
15
Pokrój liście bananowca w prostokąty o wymiarach około 8"x 10". Wysuszyć ręcznikiem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
16
Przygotowanie nadzienia
17
1 Sauté warzywa: spód bardzo dużej patelni sauté zalać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki, których będziesz potrzebować
żółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzane
Steki Z Nowojorskiego Stripsu
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
18
Ciepło do wysokiej temperatury.
19
Dodać cebulę, czosnek i marchew. Sauté przez kilka minut, stale mieszając.
Następnie dodaj pomidory i Kabaczek. Sauté jeszcze przez kilka minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Funta Ostrego Cheddara, Pokrojonego W Kostkę
Nóż Do Obierania
21
Dodać 1/2 łyżeczki soli.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
22
Dodać szpinak i gotować, mieszając, aż tylko zwiędnie.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 łyżeczka Suszonego Oregano, 1/3 Pełnej Dłoni
23
Zdjąć z ognia.
24
Dodaj sos chile: wymieszać w 1/2 szklanki sosu chile do warzyw. Spróbuj.
Składniki, których będziesz potrzebować
żółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzane
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
Sos Słodko-kwaśny W Butelce, Podzielony
25
W razie potrzeby dodaj więcej soli.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
26
Zbierz Tamales
Składniki, których będziesz potrzebować
Tamales
27
Liście bananowca mają dwie strony. Jedna strona, górna część liścia, jest głęboko zielona i ma nieco grube grzbiety. Druga strona, spód liścia, jest jaśniej zielona i gładsza. Według Diany Kennedy (i faceta, z którym rozmawiałem na lokalnym rynku meksykańskim) będziesz chciał umieścić masę na jaśniejszej zielonej, gładszej stronie liścia. (Zrobiłem to w obie strony i nie zauważyłem, że robi to tak dużą różnicę w smaku.)
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
1
Ułóż prostokąt kawałek liścia bananowca, Światła stronie do góry.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
2
Umieść 1/4 do 1/3 filiżanki masy na środku liścia bananowca. Naciśnij na nim dłonią, aby go nieco rozłożyć.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
Chleb Orzechowo-rodzynkowy
3
Dodaj sos chili, ser, nadzienie warzywne:
Składniki, których będziesz potrzebować
3 łyżki Drobno Posiekanych Ogórków Kiszonych
żółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzane
Pokroić W Kostkę O Wymiarach 2,5 Cm
4
Na masę ułożyć niewielką ilość (około 1/2 do 1 łyżeczki) czerwonego sosu chili.
Składniki, których będziesz potrzebować
3 łyżki Drobno Posiekanych Ogórków Kiszonych
5
Na wierzch ułożyć pas sera Monterey Jack. Miarka część mieszaniny warzyw (1/4 do 1/3 szklanki) na wierzchu sera i masy.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ser Monterey Jack
żółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzane
Pokroić W Kostkę O Wymiarach 2,5 Cm
6
3 krotnie liść bananowy do postaci tamale: połączyć dwie długie strony liścia bananowca i złożyć, chowając jedną krawędź nad drugą, jeśli możesz (jeśli nie, nie poć się). Wchodzisz na dwie pozostałe strony pod tamale.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
Tamales
7
4 bezpieczne: zabezpieczyć kawałkiem sznurka kuchennego lub niektórymi długimi kawałkami, które można wyciąć z krawędzi łodygi liści bananowca.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
3 Główki Czosnku Przekrojone Poziomo Na Pół
8
Możesz również tworzyć krawaty, zdejmując długie cienkie paski z większej części liścia bananowca i wiążąc je razem, tworząc wystarczająco długi pasek, z którym można związać tamale. Lub możesz pominąć krok wiązania wszystko razem i po prostu złożyć je dobrze.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
Tamales
9
Jeśli po pierwszej próbie owinięcia tamale liść bananowca jest zbyt kruchy i łzy, być może trzeba zmiękczyć liście bananowe, ogrzewając je najpierw, jak wspomniano wcześniej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
Tamales
Pomidory, Umyte, Bez Skórki Przypominającej Papier
10
Steam The Tamales
Składniki, których będziesz potrzebować
Tamales
11
1 zmontować parowiec w garnku z wodą, linia z liści bananowca:
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
GOYA® Groszek Mrożony, Rozmrożony
12
Umieść stojak na parowiec na dnie bardzo dużej doniczki.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
GOYA® Groszek Mrożony, Rozmrożony
13
Dodaj wystarczającą ilość wody, aby prawie dojść do poziomu stojaka parowego, około 3/4 lub 1 cala. Ułożyć górną część stojaka parowego liśćmi bananowca.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
14
Warstwa z tamales i liści bananowca: ostrożnie umieść tamales warstwami na dnie patelni. Po dodaniu wszystkich tamales, dodać kolejną warstwę liści bananowca. Przykryj garnek.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście Bananowca
Tamales
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
GOYA® Groszek Mrożony, Rozmrożony
15
3 pary przez jedną godzinę: doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na wolnym ogniu. Gotować na parze przez około godzinę.
Polecane wino: Pinot Noir, Riesling, Sparkling Rose
Pinot Noir, Riesling i Sparkling rosé są świetnym wyborem dla Tamales. Kwaśne białe wina, takie jak riesling lub czerwone o niskiej zawartości taniny, takie jak pinot noir, mogą dobrze współpracować z daniami Meksykańskimi. Sparkling rosé to również bezpieczne połączenie. Jedno wino, którego możesz spróbować to Sandhi Sanford i Benedict Pinot Noir. Ma 4,7 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 65 dolarów.