Uzbecka Puszka Piwa Kurczak

Uzbeckie piwo może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Na 3,18 zł za porcję, ten przepis okładki 31% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 2. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, bezmleczny i cały 30 przepis ma 1085 kalorii, 72g białka, oraz 85 g tłuszczu na porcję. Ten przepis od Serious Eats ma 58 fanów. Udaj się do sklepu i odbierz kurczaka, mieloną kurkumę, paprykę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć olej roślinny, można śledzić to danie główne z Tort Kawowy Z Jagodami # SundaySupper jako deser. Jest idealny do Dzień Ojca. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 80%. Ten wynik jest doskonały. Podobne przepisy to Smażony kurczak z piwem-piwo dodaje bardzo aromatyczny i ziemski smak do tak wielu rzeczy. Smażony kurczak z piwem jest bajeczny, Uzbecki Płow, oraz Plov (Uzbecki Pilaw Ryżowy).
Instrukcje
Usunąć i wyrzucić tłuszcz tylko wewnątrz szyi i jam ciała kurczaka.
Wyjąć opakowanie podrobów i odstawić na bok do innego użytku. Kurczaka opłukać wewnątrz i na zewnątrz pod zimną bieżącą wodą, następnie osuszyć i osuszyć, wewnątrz i na zewnątrz, ręcznikami papierowymi.
W razie potrzeby usuń skórę z kurczaka. Możesz wyciągnąć większość z nich palcami; użyj noża do parowania, aby odciąć skórę od skrzydeł i końców pałek perkusyjnych. Zrób dwa głębokie ukośniki do kości po obu stronach piersi kurczaka oraz w każdej nodze i udzie, aby przyprawy i ciepło łatwiej przenikały mięso.
Czosnek, imbir, sól, papryka, kurkuma, kolendra, kminek i pieprz umieścić w moździerzu i ubić je na gładką pastę z tłuczkiem, następnie pracować na oleju. Jeśli nie masz moździerza i tłuczku, możesz zrobić pastę przyprawową w robocie kuchennym (mini procesor działa lepiej niż Pełnowymiarowy procesor, ale możesz użyć pełnowymiarowego procesora, jeśli zeskrobujesz bok miski często gumową szpatułką). Uruchom procesor, aż czosnek i imbir zostaną drobno posiekane, a następnie stopniowo dodaj olej i puree do gładkiej pasty.
Łyżka około 1 łyżki pasty tandoori do jamy szyi i ciała ptaka, rozprowadzając ją za pomocą szpatułki.
Umieść ptaka w naczyniu do pieczenia lub patelni z folii aluminiowej na tyle dużej, aby ją utrzymać.
Pozostałą pastę przyprawową rozprowadzić na kurczaku ze wszystkich stron. (Alternatywnie można marynować ptaka w dużej, wytrzymałej, zamykanej plastikowej torbie.)
Pozwól kurczaka marynować w lodówce, pod przykryciem, przez 6 godzin lub tak długo, jak 24; im dłużej marynuje, tym bogatszy będzie smak.
Ustaw grill do pośredniego grillowania, umieść patelnię ociekową na środku i rozgrzej grill do medium.
Jeśli gotujesz kurczaka na puszce, zdejmij kartę z puszki i wypij połowę napoju gazowanego lub piwa (lub wylej go). Używając otwieracza do puszek w stylu klucza kościelnego, wykonaj 2 dodatkowe otwory na górze. Jeśli używasz pieczenia kurczaka z puszki piwa, wlej do niego połowę napoju klubowego lub piwa.
Kurczaka wyjąć z marynaty, odstawiając pozostałą marynatę. Trzymaj kurczaka w pozycji pionowej, z otworem jamy ciała na dole i umieść ptaka na puszce lub piecu z kurczakiem, aby pasował do jamy. Jeśli używasz puszki, pociągnij nogi do przodu, aby utworzyć rodzaj statywu, więc ptak stoi prosto. Tylna "noga" statywu to puszka. Nie musisz tego robić, jeśli używasz pieczenia kurczaka. Schować końcówki skrzydeł za plecami kurczaka. Alternatywnie, wiązać ptaka sznurkiem rzeźnika lub bambusowym szpikulcem.
Gdy jest gotowy do gotowania, umieść kurczaka, na puszce lub piecyku, jeśli jest używany, w środku rusztu nad miską ociekową i z dala od ciepła. Łyżka pozostałej marynaty na kurczaka, a następnie przykryć grill. Grilluj kurczaka, aż będzie sowicie zarumieniony i ugotowany, około 1 godziny dla ptaka bez skóry, około 1 1/4 godziny, jeśli ptak jest skórowany. Użyj natychmiastowego odczytu termometru mięsnego, aby sprawdzić doneness, wkładając go w najgrubszą część uda, ale nie tak, że dotyka kości. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 77°. Jeśli wierzch ptaka zaczyna zbytnio brązowieć, luźno przykryj go małym kawałkiem folii aluminiowej.
Przełożyć kurczaka na deskę do krojenia i pozostawić na około 5 minut. Ostrożnie wyjmij kurczaka z puszki lub pieca, jeśli używasz.
Kurczaka pokroić na kawałki i podawać z cytryną.