Ugotuj książkę: oliwa z oliwek Gelato
Ugotuj książkę: lody z oliwą z oliwek mogą być tylko deserem, którego szukasz. Na 2,77 zł za porcję, ten przepis okładki 24% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 3. Jedna porcja zawiera 1060 kalorii, 20g białka, oraz 73g tłuszczu. Ten przepis od Serious Eats ma 286 fanów. Udaj się do sklepu i odbierz cukier, sól, mleko i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegetariańskie dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 74%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Ugotuj książkę: Gelato de Crema, Ugotuj książkę: Lody czekoladowe, oraz Ugotuj książkę: oliwa z oliwek ciasto cytrusowe dla podobnych receptur.
Instrukcje
Połączyć mleko i śmietanę w dużym rondlu o ciężkim dnie i doprowadzić do gotowania na średnim ogniu.
Jeśli używasz fasoli wanilii, zeskrobuj nasiona z fasoli nożem do parkowania i dodaj nasiona do gorącego mleka. Przykryć i pozostawić strome przez 30 minut.
Dodać 3/4 szklanki cukru do mleka i doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru.
W międzyczasie ubijamy żółtka, pozostałą 1/4 szklanki cukru i sól razem w średniej żaroodpornej misce. Stopniowo wlać około 1 szklankę gorącej mieszaniny mleka, a następnie powrócić mieszaninę do rondla i gotować, stale mieszając żaroodporną łopatką lub drewnianą łyżką, aż krem zarejestruje 85° na termometrze natychmiastowego odczytu.
Natychmiast przecedzić krem przez sitko o drobnych oczkach do żaroodpornej miski. Wymieszać ekstrakt z wanilii, jeśli jest używany, i schłodzić nad łaźnią lodową, mieszając od czasu do czasu, aż ostygnie. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 6 godzin, lub, najlepiej, przez noc.
Lody zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcjami producenta, zatrzymując się, aby dodać oliwę z oliwek w połowie procesu zamrażania. Zapakować do pojemnika z zamrażalnikiem i zamrażać przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem. (Lody najlepiej podawać w dniu ich wytworzenia.)
Posypać kilka płatków soli Maldon i skropić paskiem lub dwoma oliwą z oliwek na każdej porcji gelato.