Tort Świąteczny
Ciasto świąteczne może być tylko deser szukasz. Na 66,6 zł za porcję, ten przepis okładki 82% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 136g białka, 448g tłuszczu, oraz w sumie 12397 kalorii. Ten przepis służy 1. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jest idealny do Boże Narodzenie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Mieszanka skórki z cytryny, sok z cytryny, sól i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 69%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj eggless christmas fruit cake, jak zrobić christmas fruit cake, Eggless Wheat Tutti Frutti Cake-wegańskie ciasto pełnoziarniste-Christmas Cake s, oraz Tort Świąteczny dla podobnych receptur.
Instrukcje
Skórkę z pomarańczy i cytryny wyjąć z obieraczką do warzyw i sokiem z insides.In rondel, umieścić czerwone wino, brandy, goździki, laska cynamonu , skórka pomarańczowa i sok, skórka cytrynowa i sok, czarna melasa i cukier.Doprowadzić tę mieszaninę do wrzenia i wymieszać, aby rozpuścić cukier. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz zmniejszy się o. Następnie wyjmij go z ognia i pozostaw do zaparzenia na 1 godzinę.Po godzinie wlewamy ciecz przez drobne sito do innej patelni (wyrzucając cząstki stałe z sita), dodajemy do płynu suszone owoce, czereśnie i wymieszaną skórkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotować przez 1 minutę, a następnie wyłączyć ogień i dobrze wymieszać.Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia, wlać do miski, przykryć kawałkiem folii spożywczej / folii i pozostawić na noc w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. (W ten sposób owoce wchłaniają płyn, który utrzymuje ciasto bardzo wilgotne, nie czyniąc mieszaniny zbyt mokrą.)Następnego dnia Rozgrzej piekarnik do 170c i umieść blachę do pieczenia na środkowej półce, aby się nagrzać.
Wytnij 2 dyski papieru odpornego na tłuszcz tego samego rozmiaru, co wnętrze puszki (która powinna mieć około 22 cm średnicy) i 1 długi prostokąt papieru odpornego na tłuszcz, który jest 6 cm szerszy niż wysokość puszki i nieco dłuższy niż obwód puszki.Złóż na głębokość 3cm jednej z długich krawędzi prostokąta papieru tłustego i wykonaj ukośne cięcia 3cm na całej długości.Nasmaruj wnętrze puszki na ciasto masłem lub olejem roślinnym i włóż do jednego z dysków papieru odpornego na tłuszcz. Następnie nasmaruj górną część dysku i włóż długi papierowy prostokąt do wnętrza puszki z klapami tnącymi leżącymi na spodzie puszki. Nasmaruj wnętrze prostokąta papieru tłustego i włóż ostatni dysk do puszki, umieszczając "stopy" prostego prostokąta papieru tłustego. Na koniec nasmaruj górną część tego papierowego dysku. (Głównym celem, jak można się domyślić, jest to, że nie chcemy, aby ciasto przyklejało się do puszki.) Owiń kawałek wilgotnej gazety na zewnątrz puszki i zabezpiecz ją sznurkiem (chroni to zewnętrzną część ciasta przed przypaleniem podczas długiego czasu gotowania).
Umieścić miękkie masło i brązowy cukier w dużej misce.Za pomocą elektrycznej trzepaczki wymieszać je razem, aż staną się jasne.Z trzepaczką nadal działa, dodać ubitych jaj w stałym strumieniu do mieszaniny masła i cukru. Następnie przesiać mąkę, sól i przyprawy do miski, złożyć wszystko razem, a następnie dodać zmielone migdały.Złóż zmielone migdały, a następnie wlej mieszankę suszonych owoców, która siedziała przez noc i wymieszaj. (Zwykle w tym momencie zdajesz sobie sprawę, że miska, której używasz, jest o wiele za mała do tej pracy, mimo że jest największą miską, którą posiadasz. Zawsze tak będzie. Nie martw się, to normalne.)
Wlać mieszaninę ciasta do przygotowanej puszki i mocno stuknąć ją w powierzchnię roboczą, aby usunąć pęcherzyki powietrza w podstawie puszki.Włożyć do piekarnika i piec przez 2 do 3 godzin. Sprawdź, czy ciasto jest gotowane, wbijając cienki nóż w środek ciasta. Jeśli nóż wyjdzie czysty ciasto jest gotowane, jeśli nie nóż wyjdzie z surową mieszanką ciasta na nim. Jeśli ciasto wymaga dalszego gotowania, ale wierzch wydaje się być zbyt ciemny, po prostu połóż kawałek folii aluminiowej na górze, błyszczącą stronę do góry.
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w puszce, aby odpocząć i wystygnie. Następnie przykryj wierzch kawałkiem folii aluminiowej lub podstawą innej, podobnej wielkości puszki do ciasta i pozostaw ciasto w chłodnym ciemnym miejscu, aby dojrzewało przez 2 tygodnie. Jeśli wierzch ciasta jest wypukły, nałóż na niego wagę, aby spłaszczyć wierzch ciasta.Po 1 tygodniu użyj szaszłyku, aby przykleić ciasto pełne otworów rozmieszczonych około 3 cm od siebie, a następnie równomiernie wlać 150 ml brandy na ciasto. Kontynuuj podawanie ciasta brandy co tydzień przez trzy tygodnie.Polewę morelową wymieszaj z dżemem morelowym, wodą i sokiem z cytryny na małej patelni i doprowadzaj do wrzenia cały czas mieszając. Następnie wlej to do miski przez sito, aby usunąć wszelkie grudki.
Ciasto wyjąć z puszki, oderwać papier tłusty i ułożyć na desce do krojenia.Pomaluj wierzch i boki ciasta równą warstwą glazury morelowej.Odkurz powierzchnię roboczą cukrem pudrem (tak jak z mąką, jeśli rozwałkowywałbyś ciasto) i rozwałkuj marcepan wałkiem do ciasta na grubość około 5 mm. ostrożnie zwinąć marcepan wokół wałka do ciasta i zasłonić go na szkliwionym cieście, a następnie wygładzić boki i przyciąć nadmiar. Pomaluj marcepan pozostałym blaskiem moreli.Zanim rozwałkujesz lukier kremówki, upewnij się, że powierzchnia robocza jest nieskazitelna, ponieważ biały kremówka pokaże każdą plamkę brudu, którą zbiera, co zrujnuje ostateczny wynik. Odkurz blat z większą ilością cukru pudru i ugniataj lukier kremówki przez około 5 minut, aż stanie się miękki (zapobiega to pękaniu lub rozdwajaniu lukru po rozwałkowaniu).
Umieść przeszklone ciasto na stojaku na ciasto, ozdobnej desce do ciasta lub talerzu (ładny talerz).
Rozwałkuj lukier na grubość około 5 mm, następnie ostrożnie zwinąć lukier wokół wałka do ciasta i przykryć go glazurowanym ciastem wygładzając górę i boki. Odciąć nadmiar lukru pozostawiając krok, a następnie, za pomocą tyłu widelca lub wzorzyste sztućce uchwyt, naciśnij wgłębienia w kroku, (powoduje to ładny wzór wokół ciasta). Zawiąż wstążkę wokół talii (możesz opcjonalnie ozdobić górę w dowolny sposób, wykorzystując nadmiar lukru).