Tort Orzechowo-Daktylowy
Tort orzechowo-daktylowy może być tylko deserem, którego szukasz. Na 1,17 zł za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 394 kalorie, 8G białka, oraz 15 g tłuszczu. Ten przepis służy 8. Jeśli masz daktyle, sól, orzechy włoskie i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 godzin. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 27%. Ten wynik jest raczej zły. Podobne przepisy to Date Nut Torte, Raw Date Nut Torte, oraz Chewy Date Torte.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 177° z półką w środku. Obficie posmaruj okrągłą patelnię tortową o wymiarach 9 na 2 cale zmiękczonym masłem lub olejem roślinnym i odkurz mąką z macy, wybijając nadmiar.
Wlać gorącą wodę NA daty w dużej misce i odstawić 15 minut, aby zmiękczyć.
Orzechy włoskie pulsować w robocie kuchennym do posiekania, następnie dodać 1/4 szklanki cukru i pulsować, aż orzechy zostaną drobno zmielone.
Dodaj macę (2/3 szklanki), skórkę, kardamon i sól i pulsuj do połączenia.
Ubij białka ze szczyptą soli w misce za pomocą miksera elektrycznego ze średnią prędkością, aż po prostu trzymać miękkie szczyty.
Dodaj pozostały 1/2 szklanki cukru w wolnym strumieniu, ubijając, aż białka utrzymają sztywne błyszczące szczyty.
Żółtka ubić na masę daktylową. Jedną trzecią mieszaniny żółtkowej złożyć na białka, a następnie delikatnie, ale dokładnie złożyć pozostałą mieszaninę żółtkową. Złóż całą mieszaninę orzechów do ciasta.
Łyżka ciasto na patelni i piec, aż złoty i sprężysty w dotyku i ciasto po prostu zaczyna odciągać od strony patelni, 35 do 40 minut. Schłodzić w patelni na stojaku 30 minut, następnie odwrócić na stojaku i całkowicie ostudzić.
Ciasto może być wykonane 2 dni wcześniej i przechowywane w szczelnie zamkniętej torbie lub szczelnie owinięte folią w temperaturze pokojowej.