Tarta Tatin z gruszką i orzechami włoskimi
Tarta Gruszkowo-Orzechowa Tatin to deser, który serwuje 1. Dbasz o swoją sylwetkę? Ten wegetariański przepis na lakto ovo zawiera 4485 kalorii, 49 g białka i 273 g tłuszczu na porcję. Za 12,03 USD za porcję ten przepis pokrywa 61% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Allrecipes ma 10 fanów. Aby przepis był tak pyszny, wystarczy mieszanka soli, wody, cukru i kilku innych składników. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 5 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 89%. Ten wynik jest super. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Tarta gruszkowa Tatin, Tarta gruszkowa Tatin i Tarta gruszkowa Tatin.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F. Wymieszaj cynamon i 2 łyżki cukru w małej misce.
Połówki gruszek włóż do dużej miski.
Dodać sok z cytryny i wymieszać, żeby się pokryło.
Dodać cukier cynamonowy i wymieszać.
Rozłóż arkusz ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni. Odwróć 10-calową ciężką, nadającą się do pieczenia w piekarniku patelnię nad arkuszem ciasta. Używając patelni jako szablonu, odetnij nadmiar ciasta, tworząc szorstki okrąg. Okrąg ciasta nakłuj dokładnie widelcem.
Połóż krążek ciasta na talerzu i wstaw do lodówki.
Podgrzej 10-calową, ciężką, nadającą się do piekarnika patelnię na średnim ogniu.
Wlej wodę na środek patelni.
Pozostały cukier zalać wodą. Gotuj przez 7 minut lub do momentu, aż cukier nabierze ciemnobursztynowego koloru. Nie mieszaj.
Zdejmij patelnię z ognia.
Dodaj sól i masło. Ostrożnie przechyl patelnię, aby mieszanina cukru i masła dobrze się wymieszały.
Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia na 2 minuty.
Na patelnię wsypujemy orzechy włoskie.
Odcedzić połówki gruszek. Ułóż 11 połówek gruszek wokół wewnętrznej krawędzi patelni, przecięciem do góry, lekko nachodząc na siebie, wierzchołkami skierowanymi w stronę środka.
Umieść pozostałą połówkę gruszki, przecięciem do góry, w szczelinie pośrodku patelni, przycinając, jeśli to konieczne.
Gotuj gruszki na średnim ogniu przez 10 minut lub do miękkości. Nie mieszaj.
Zdejmij patelnię z ognia.
Połóż krążek ciasta na połówkach gruszek, lekko je dociskając i zawijając brzeg wokół wnętrza patelni.
Piec przez 40 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złotobrązowe.
Pozwól tarte tatin ostygnąć na patelni na metalowej kratce przez 5 minut. Ostrożnie odwróć tarte tatin na talerz.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to moje ulubione dania w przypadku Tarte Tatin. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Możesz spróbować Berlucchi Franciacorta '61 Extra Brut. Recenzentom podoba się to z oceną 4,3 na 5 gwiazdek i ceną około 34 dolarów za butelkę.
![Berlucchi Franciacorta '61 Extra Brut]()
Berlucchi Franciacorta '61 Extra Brut
Extra Brut '61 to hołd dla narodzin Franciacorty w 1961 roku – roku, w którym Berlucchi wyprodukował pierwsze wino musujące tej klasycznej metody. Ten zabawny i żywy brylant oferuje owoce cytrusowe i rześki, czysty finisz. Mieszanka: 85% Chardonnay, 15% Pinot Nero* Etykieta Franciacorta '61 Extra Brut jest w trakcie zmiany. Możesz otrzymać jedną z dwóch etykiet przedstawionych powyżej. Nie można żądać określonych etykiet.