Słodka Tarta Ciasto
Jeśli chcesz dodać więcej przepisów wegetariańskich na bazie lakto ovo do swojego pudełka z przepisami, warto wypróbować przepis na słodkie tarty. Z tego przepisu składa się 12 porcji zawierających 165 kalorii, 2 g białka i 11 g tłuszczu każda. Za 17 centów za porcję ten przepis pokrywa 3% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka ekstraktu waniliowego, mąki, cukru i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Ten przepis wypróbowało i polubiło 10 osób. Najlepiej sprawdza się jako deser, a jego przygotowanie zajmuje około 45 minut. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 14% wyniku, co jest raczej złym wynikiem. Ciasto Słodka Tarta, Tarta Ciastkowa Z Havarti i Papryką oraz Tarta Jabłkowa z Ciasta Francuskiego są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, cukier i sól.
Wrzuć masło do mieszanki mąki, aby pokryć kawałki. Opuszkami palców wcieraj tłuszcz w mąkę i rozrabiaj, aż powstanie gruboziarnista potrawa z kilkoma cząsteczkami tłuszczu wielkości groszku.
Opróżnij okruchy na chłodną powierzchnię. Uformuj mieszaninę w kopczyk. Zrób od 4 do 5 cali studzienki na środku kopca.
Połącz jajko i wanilię i wlej mieszaninę do dołka. Za pomocą widelca wciągaj okruszki do masy jajecznej, po około 1–2 łyżkach na raz. Po dodaniu wszystkich okruszków wymieszaj mieszaninę kilka razy za pomocą blendera do ciast, aż uformują się duże grudki, a następnie zeskrob je w kopiec.
Nasadą dłoni wypychaj 2–3 łyżki ciasta na raz na zewnątrz, wykonując ruchy o długości od 6 do 8 cali. Spowoduje to wymieszanie tłuszczu z mąką i nada skórce delikatną konsystencję. Jeśli dłoń stanie się lepka, w razie potrzeby posyp ją mąką. Powtarzaj proces, aż całe ciasto zostanie wyrobione. Ponownie uformuj ciasto w kopczyk. Powtórz procedurę jeszcze 2 razy.
Po trzecim razie posyp ręce mąką. Delikatnie zagniataj ciasto 5 lub 6 razy, aż będzie gładkie. Uformuj dysk o średnicy 5 cali. Dysk lekko oprósz mąką, nabij dłonią, przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut przed uformowaniem. NIE DOPUSZCZAJ, żeby ciasto stało się zbyt twarde, w przeciwnym razie będzie trudno je wałkować. Jeśli tak się stanie, pozwól ciastu zmięknąć w temperaturze pokojowej.
Rozwałkować na grubość 1/8 cala. Po rozwałkowaniu ciasta umieść wałek do ciasta w odległości 4 cali od wierzchu ciasta. Unieś ciasto nad wałek i delikatnie zwiń ciasto w swoją stronę. Podnieś ciasto do góry. Upewnij się, że trzymasz palec dociśnięty do cylindra wałka, aby zapobiec jego ześlizgiwaniu. Ułóż ciasto tak, aby około 1 1/2 cala ciasta zwisało nad krawędzią formy po stronie znajdującej się najbliżej Ciebie. Następnie rozwałkuj ciasto na nienatłuszczonej formie do tarty, odsuwając szpilkę od siebie. Natychmiast podnieś zwis do formy, aby zapobiec przecinaniu ciasta ostrymi krawędziami formy.
Wyrabiając niewielką porcję ciasta na raz, uformuj je w zagłębienie formy. Odetnij nadmiar ciasta z górnej krawędzi formy. Ciasto schłodzić w lodówce lub zamrażarce do 30 minut. Oderwij 18-calowy kwadrat folii aluminiowej. Zrób posmarowane masłem okrąg na środku folii o 2 cale większy niż rozmiar patelni.
Połóż folię posmarowaną masłem stroną do dołu, wyśrodkując ją w formie do pieczenia. Za pomocą dłoni dociśnij folię równo do boków.
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (220 stopni C). Umieścić półkę w dolnej jednej trzeciej części piekarnika. Napełnij patelnię taką ilością suszonej fasoli lub bryłek do pieczenia, aby tylko przykryła powierzchnię patelni. NIE PRZEPEŁNIAJ.
Ciasto upiec na płytkiej patelni z bokami.
Piecz skórkę przez 15 do 18 minut lub do momentu, aż boki zaczną się rumienić.
Wyjmij patelnię z piekarnika.
Odstaw na około 30 sekund. Delikatnie usuń folię i fasolę. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 375 stopni F (190 stopni C). Kontynuuj pieczenie ciasta przez 3 do 5 minut lub do momentu, aż będzie złociste. Jeśli spód ciasta nabrzmiewa, delikatnie postukaj go spodem widelca, aby usunąć powietrze. Zrób to ostrożnie, aby skorupa ciasta nie pękła. Gdy skorupa będzie gotowa, całkowicie ostudzić przed napełnieniem.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Jeśli chodzi o tartę, to kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to moje ulubione dania. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Wino Domaine Ravaut: Grand Cru Hautes Mourottes Pinot Noir z oceną 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym dopasowaniem. Kosztuje około 79 dolarów za butelkę.
![Domaine Ravaut: Wino Grand Cru Hautes Mourottes Pinot Noir]()
Domaine Ravaut: Wino Grand Cru Hautes Mourottes Pinot Noir
Czerwonawo-brązowy odcień zdradza wiek tego wina, ale wciąż ma w sobie mnóstwo życia. Głęboki, bogaty nos sugeruje dojrzałe czarne wiśnie, goździki i czarną porzeczkę. Gdy wino ma czas na oddech, zaczyna ujawniać jeszcze więcej pikanterii i owoców. Pije teraz pięknie, ale prawdopodobnie pozostanie atrakcyjny co najmniej przez 2019 rok.