Szwedzki Chleb Żytni
Szwedzki chleb żytni może być tylko chleb, którego szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegański przepis ma 134 kalorie, 4G białka, oraz 2G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 12 i kosztuje 21 centów za porcję. Mieszanka ciepłej wody, melasy, mąki i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Niewiele osób naprawdę lubiło to skandynawskie danie. 1 osoba uznała ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Przynosi wam to moje przepisy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 50 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 57%, co jest dobre. Podobne przepisy to Duński Chleb Żytni, Duńska Owsianka Żytnia (Øllebrød), oraz Szwedzki Chleb Żytni.
Instrukcje
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w dużej misce; odstawić 5 minut.
Lekko łyżka mąki do suchych miarek; wyrównać nożem.
Dodać 1 szklankę mieszanki mąki, cukier i 6 kolejnych składników do mieszaniny drożdży; ubić mikserem ze średnią prędkością, aż do wymieszania. Stopniowo ubijaj pozostałą mieszaninę mąki, aby uformować ciasto. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię. Zagnieść do uzyskania gładkości i elastyczności (około 10 minut).
Umieść ciasto w dużej misce pokrytej sprayem do gotowania, obracając się do warstwy wierzchniej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (85), wolne od przeciągów, 35 minut lub do podwojenia rozmiaru. (Wciśnij dwa palce do ciasta. Jeśli wcięcia pozostają, ciasto wzrosło wystarczająco.)
Wybijamy ciasto; układamy na lekko posypanej mąką powierzchni. Zagnieść 10 razy i uformować 7-calową rundę.
Umieścić na blasze do pieczenia pokrytej sprayem do gotowania.
Niech wzrosną 1 godzinę lub aż podwoi się rozmiar.
Piec w 375 przez 25 minut lub aż bochenek jest lekko rumiane i brzmi puste po naciśnięciu.
Wyjąć z blachy do pieczenia; ostudzić na stojaku z drutu.