Szpinak, ricotta i kurczak traybake
Przepis szpinak, ricotta & traybake kurczaka można zrobić w około 50 minut. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 478 kalorii, 55g białka, oraz 17g tłuszczu każdy. Na 3,86 zł za porcję, ten przepis okładki 38% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Sprawdza się jako dość drogie danie główne. 116 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Jeśli masz bułkę tartą, cukinię, paprykę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Z łyżeczką wynik 98%, to danie jest doskonałe. Podobne przepisy to All-in-one Chicken traybake, Pieczony kurczak parmezan z Ricottanem i szpinakiem, oraz Harissa chicken traybake.
Instrukcje
Piekarnik nagrzewany do 200C / 180C wentylator / Gaz
Szpinak umieścić w dużym durszlaku i zalać 1-2 czajnikami wrzącej wody, aby więdnąć. Pozostawić do spuszczenia na kilka minut, a następnie wycisnąć jak najwięcej nadmiaru wody. Posiekać, umieścić w misce i ubić w ricotta, Skórka z cytryny, gałka muszkatołowa i dużo przypraw.
Używając ostrego noża, wytnij szczelinę z boku każdej piersi kurczaka i użyj palców, aby zrobić małą kieszonkę. Łyżka mieszanki do 4 piersi. Natrzyj 2 łyżkami oleju i naciśnij bułkę tartą na wierzchu, a następnie ułóż kurczaka w pieczonej puszce.
Włożyć warzywa na inną tacę i skropić pozostałą oliwą i dobrze doprawić.
Piecz kurczaka i warzywa przez około 30 minut, mieszając raz warzywa.
Usuń, gdy kurczak jest gotowany, a bułka tarta jest złota.
Zmiękczony czosnek wyjąć z warzyw i rozgnieść sokiem z cytryny, następnie wymieszać z prażonymi warzywami i podawać z kurczakiem.