Szaszłyki z kurczaka tropikalnego
Tropikalne szaszłyki z kurczaka mogą być właśnie tym daniem głównym, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 664 kalorie , 27 g białka i 3 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 8 osób. Za 2,37 USD za porcję ten przepis pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba uznała ten przepis za pełen smaku i sycący. Mieszanka ananasa, cebuli, płatków papryki i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezmleczną . Jest on dostarczany przez Taste of Home. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 35 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 54% . Ta ocena jest solidna. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis, spodobały się również Chicken shish kabobs , Tropical Thai Chicken Curry i Grilled Szaszłyki .
Instrukcje
W misce wymieszaj 1/2 szklanki sosu słodko-kwaśnego, sok ananasowy, sos teriyaki i czosnek.
Wlej połowę marynaty do dużego, zamykanego worka foliowego; dodaj kurczaka. Zamknij worek i obróć, aby pokryć; wstaw do lodówki na około 15 minut. Odstaw pozostałą marynatę.
W międzyczasie pokrój paprykę na kawałki o grubości 2,5 cm, a cebulę w ćwiartki. Wydrąż ananasa i pokrój go w poprzek na plastry o grubości 1,25 cm.
Pokrój każdy plaster na 4-6 kawałków.
Odcedź kurczaka, odrzucając marynatę. Na metalowych lub namoczonych bambusowych szpikulcach nabijaj mięso na przemian z cebulą, papryką i ananasem.
Posmaruj szaszłyki odłożoną marynatą.
Posyp płatkami czerwonej papryki.
Grilluj bez przykrycia na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Polej marynatą. Kontynuuj obracanie i polewanie przez kolejne 10-12 minut lub do momentu, aż kurczak straci różowy kolor, dodając pomidory do szaszłyków w ciągu ostatnich 5 minut pieczenia, jeśli chcesz.
Resztę sosu słodko-kwaśnego podaj osobno.