Szarlotka W Kratkę
Need a deser wegetariański? Szarlotka z kratki może być świetnym przepisem. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 28g tłuszczu, oraz w sumie 660 kalorii. Ten przepis służy 8 i kosztuje $1.24 za porcję. Udaj się do sklepu i odbierz zmielony cynamon, jajko, cukier i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Ten przepis jest typowy dla kuchni amerykańskiej. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 7 godzin i 25 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 35%. Ten wynik nie jest tak doskonały. Spróbuj Kratka-Ciasto Gruszkowe, Klasyczne ciasto wiśniowe z kratką, oraz Zapiekane ciasto brzoskwiniowe z kratką dla podobnych receptur.
Instrukcje
Mąkę, cukier i sól ubić w średniej misce. Używając palców, pracy masło do suchych składników, aż będzie przypominał żółtej mąki kukurydzianej zmieszanej z kawałkami masła wielkości fasoli. (Jeśli mieszanina mąki / masła ogrzewa się, przechowywać w lodówce przez 10 minut przed przystąpieniem.)
Dodać jajko i wymieszać ciasto razem widelcem lub ręcznie w misce. Jeśli ciasto jest suche, posypać do łyżki więcej zimnej wody na mieszaninie.
Aby ciasto w robocie kuchennym: mąkę, cukier i sól pulsować w robocie kuchennym wyposażonym w metalowe ostrze, aż do połączenia.
Dodać masło i pulsować, aż będzie przypominał żółtą mączkę kukurydzianą zmieszaną z kawałkami masła wielkości fasoli, około 10 razy.
Dodaj jajko i pulse 1 do 2 razy; nie pozwól, aby ciasto tworzyło się w kulce w maszynie. (Jeśli ciasto jest bardzo suche, dodać do łyżki więcej zimnej wody.)
Wyjmij miskę z maszyny, Usuń ostrze i przynieś ciasto ręcznie.
Uformować ciasto na dysk, owinąć w folię i przechowywać w lodówce, aż dokładnie schłodzone, co najmniej 1 godzinę.
Umieścić sok z cytryny w średniej misce. Jabłka obrać, pokroić na pół i osuszyć.
Pokrój każdą połowę na 4 kliny. Wrzucić jabłko z sokiem z cytryny.
Dodać cukier i wymieszać równomiernie.
Roztopić masło na średnim ogniu na dużej patelni.
Dodać jabłka i gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści i mieszanina zacznie gotować na wolnym ogniu, o 2 protokół. Przykryć, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować, aż jabłka zmiękną i uwolnią większość soków, o 7 protokół.
Odcedzić jabłka w durszlaku na średniej misce, aby złapać cały sok. Potrząśnij durszlakiem, aby uzyskać jak najwięcej płynu. Powrót soki na patelnię,i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje i lekko karmelizowane, o 10 protokół.
W średniej misce wrzucić jabłka z obniżonym sokiem i przyprawami. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. (To wypełnienie może być wykonane do 2 dni wcześniej i schłodzone lub zamrożone przez okres do 6 miesięcy.)
Ciasto przeciąć na pół. Na lekko posypanej mąką powierzchni zwiń każdą połowę w dysk o szerokości od 11 do 12 cali.
Warstwę ciasta między kawałkami pergaminu lub papieru woskowego na blasze do pieczenia i przechowywać w lodówce przez co najmniej 10 minut.
Umieść blachę do pieczenia na stojaku w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Linia dolnej części 9-calowej patelni pie z jednym z krążków ciasta, i przyciąć go tak, że leży około 1/2 cala poza krawędzią patelni.
Dodaj nadzienie jabłkowe do patelni.
Użyj noża szefa kuchni lub noża do pizzy i pokrój drugą rundę na grube paski o grubości 1/2 cala.
Ułóż paski ciasta, równomiernie rozmieszczone, na całym cieście. Splataj więcej pasków ciasta prostopadle przez poprzednie paski, aby uzyskać kratę lub splot kosza na całym cieście. Przyciąć nadmiar końców z pasków ciasta. Szczypta dolnej krawędzi skorupy i krawędzi kraty razem, i flet krawędzi zgodnie z potrzebami.
Powierzchnię ciasta posmarować jajkiem, a następnie posypać cukrem. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piec ciasto na rozgrzanej blachy do pieczenia, aż skorupa będzie złoty, 50 do 60 protokół. Schłodzić na stojaku przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Ciasto utrzymuje się dobrze w temperaturze pokojowej (pod przykryciem) przez 24 godziny lub w lodówce do 4 dni.