Szalotka Tatin
Szalotka Tatin wymaga mniej więcej 1 godzina od początku do końca. Ta przystawka ma 899 kalorii, 12g białka, oraz 58 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 4 i kosztuje $2.06 za porcję. 163 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Ten przepis z BBC Good Food wymaga szalotki, cukru demerara, octu balsamicznego i liścia tymianku. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za lacto ovo vegetarian dieta. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 58%. Podobne przepisy to Szalotka tarte tatin z kozim serem, Pieczony indyk z szalotką i szałwią z sosem Szalotkowym, oraz Ratatouille Tatin Tartlets-Tartelettes Tatin à la ratatouille.
Instrukcje
Piekarnik nagrzewany do 200C / 180C wentylator / Gaz
Zalać wrzącą wodą szalotki i pozostawić je, aż woda ostygnie. (Ułatwia to zsunięcie skórek.) Obrać i połówki szalotki, a następnie odstawić.
Na 23cm patelni żaroodpornej wkładamy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i otrzymujemy lepki karmel.
Dodaj masło, tymianek i odrobina octu balsamicznego lub popękanego czarnego pieprzu uważaj, ponieważ będzie pluć.
Zdjąć patelnię z ognia i umieścić wszystkie szalotki do patelni, cut-side down. Na lekko posmarowanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto i wyciąć okrągłe 2 cm większe od patelni. Udrapować ciasto na szalotki i tuck w krawędzie, tak, że przytula szalotki.
Umieść patelnię w piekarniku i gotuj przez 25-30 minut, aż ciasto będzie nadmuchane i złociste. Pozostawić na 1 min., a następnie odwrócić tartę na talerz.
Podawać z ostrą sałatką z rukoli i koziego sera.