Sycylijskie ciasto ziemniaczane
Sycylijskie ciasto ziemniaczane może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis służy 12. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 19g białka, 26g tłuszczu, oraz w sumie 382 kalorie. Na 1,65 zł za porcję, ten przepis okładki 17% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z BBC Good Food wymaga mącznych ziemniaków, jaj, salami i ząbków czosnku. 116 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Z łyżeczką wynik 34%, to danie jest raczej złe. Podobne przepisy to Sycylijskie ciasto ziemniaczano-jajeczne, Sycylijskie ciasto ziemniaczano-jajeczne, oraz Sycylijska Zapiekanka Do Ziemniaków.
Instrukcje
Piekarnik do 190C / wentylator 170C / Gaz
Ziemniaki gotujemy w całości, w skórkach, w delikatnie gotującej się wodzie do miękkości około 30-40 minut w zależności od wielkości. W międzyczasie usmażyć kostki pancetty na złoty kolor.
Ziemniaki odsączyć i odstawić.
Na patelni ziemniaczanej umieścić mleko i większość masła do ogrzania. Ziemniaki obrać, pokroić w duże kawałki, a następnie przewrócić na patelnię z mlekiem. Rozgnieść je (tak długo, jak youve używane mączne ziemniaki otrzymasz lekki i puszysty zacieru za pomocą elektrycznej trzepaczką lub masher).
Wymieszać w pancetta, jajka, czosnek i wszystkie inne składniki z wyjątkiem bułki tartej i tymianku.
Pozostałą masę posmarować spód i boki 23cm sprężyny. Zalać wnętrze puszki ok. bułki tartej i wypełnić mieszanką ziemniaczaną. Wygładzić powierzchnię i posypać pozostałą bułką tartą, wciskając je delikatnie w ziemniaki.
Piec około 1h 10 min, aż ciasto ziemniaczane jest ustawiony, z lekkim chwieje się w środku.
Pozostaw na 5 minut, a następnie poluzuj z boków nożem przed zwolnieniem puszki. Wsuń na talerz i posyp liśćmi tymianku.
Podawać na gorąco lub na ciepło. Można przygotować do końca etapu 3 poprzedniej nocy i przechowywać w lodówce.