Sufganiyot (Pączki Z Galaretką)

Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przyprawy, więc spróbuj Sufganiyot (pączki z galaretką). Ten przepis służy 20. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegetariański przepis ma 187 kalorii, 2G białka, oraz 15 g tłuszczu na porcję. Na 48 centów za porcję, ten przepis okładki 3% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka dżemu, takich jak malina, masło, cukier granulowany, i garść innych składników są wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Chanuka. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 12%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Podobne przepisy to Sufganiyot (Chanuka Jelly Doughnuts), Chanukowe Pączki Z Galaretką / Sufganiyot, oraz Chanuka Sufganiyot (Pączki Z Galaretką).
Instrukcje
W małej misce, ubij 1 łyżeczkę cukru do ciepłej wody, aż się rozpuści.
Ubić drożdże do rozpuszczenia. Odłożyć na dowód. Mieszanina stanie się spieniona. Jeśli Twoja kuchnia jest ciepła, mieszanka może szybko się spienić-uważaj, aby nie przepełnić miski.
W średniej misce wymieszaj mąkę uniwersalną, sól, gumę ksantanową, proszek do pieczenia i 1/4 szklanki/50 g cukru.
W misce miksera stojaka wyposażonego w mocowanie wiosła, ubić jajko, masło i mieszaninę drożdży na małej prędkości przez kilka sekund, aby połączyć.
Dodać mieszaninę mąki i ubić na kilka sekund, aby połączyć. Zwiększ prędkość do wysokiej i bij przez 3 minuty dłużej.
Smarować dużą miskę olejem. Zeskrobać ciasto do miski naoliwionej i przykryć folią.
Pozostawić ciasto w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu, aż prawie podwoi się luzem, około 1 godziny.
Obficie odkurz powierzchnię toczenia mąką z tapioki. Wyłóż dwa arkusze ciastek z woskowanym papierem. Będą to twoje tace do przechowywania pokrojonego ciasta.
Ciasto wyłożyć na mąkę i obsypać mąką z tapioki. Delikatnie rozwałkuj ciasto do grubości około 1/8 cala/6 mm. Za pomocą foremki do ciastek 2 1/4 cala / 5,75 cm Wytnij jak najwięcej rund, zanurzając foremkę w mące z tapioki przed każdym cięciem. Szpatułką zanurzoną w mące z tapioki, zgarnij krążki i umieść na przygotowanych arkuszach, rozstaw je w odległości co najmniej 1 cala/2,5 cm. Mąkę z tapioki, zebrać pozostałe ciasto, i zgnieść go kilka razy, aby wygładzić, a następnie powtórzyć proces, aż całe ciasto jest używany. Postaraj się to zrobić w jak najmniejszej liczbie partii. Jest dobrze, jeśli niektóre z ostatnich ciętych rund mają jakieś fałdy. Powinieneś mierzyć na 40 pocisków (potrzebujesz równej ilości).
Używając pędzla do ciasta, zetrzyj tyle mąki z tapioki, ile możesz z pociętych rund.
Miejsce 1/4 łyżeczki dżemu w środku połowy rund. Palcem zanurzonym w wodzie zwilżyć ciasto wokół dżemu. Na każdej zakrytej dżemem rundzie ułóż gładką rundę. Naciśnij wokół krawędzi, aby uszczelnić, a następnie popchnij krawędzie w kierunku środka, aby każdy pączek był tłusty i puszysty. Możesz również przynieść foremkę do ciastek na całym obwodzie każdego pączka, aby odciąć dodatkowe ciasto wystające z koła i dodatkowo uszczelnić boki.
Pozostawić pączki w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu, aż będą puszyste i około dwukrotnie luzem, około 1 godziny.
Około 30 minut przed całkowitym wyrośnięciem pączków, wlać 3 do 4 w / 7,5 do 10 cm oleju do głębokiego, grubodennego rondla 2-qt/2-L.
Podgrzewaj na średnim ogniu, aż olej osiągnie 191° / 190°C na termometrze cukierkowym. Przygotuj jeden lub dwa talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.
Za pomocą szpatułki ostrożnie opuść pączki do gorącego oleju. Gotuj tylko tyle pączków, ile wygodnie zmieści się na patelni, pozostawiając trochę miejsca między nimi, aby mogły smażyć się na całej długości. Gdy umieścisz pączki w oleju, olej zacznie się spieniać-oznacza to, że pączki się gotują. Pączki smażyć na brązowo z jednej strony, około 40 sekund, następnie obrócić i smażyć, aż pączki będą brązowe z drugiej strony, i nadmuchane i złote, około 20 sekund. Szczypcami wyjmij pączki z oleju i połóż na ręcznikach papierowych, aby osuszyć. Pozostawić olej do powrotu do 375 ° F / 190°C, i powtarzać, aż wszystkie pączki są smażone. Pamiętaj, aby monitorować olej, aby temperatura pozostała stała; być może będziesz musiał dostosować ciepło podczas smażenia każdej partii. Nie chcesz, aby olej przekroczył 380 ° F / 193°C, ponieważ pączki będą się palić, zanim zostaną ugotowane.
Ustaw stojak z drutu na prześcieradle.
Umieścić pozostałe 1/2 szklanki / 100 g cukru w misce. Delikatnie rozwałkuj każdy ciepły pączek w cukrze, aż będzie pokryty. Ustaw na stojaku, aby całkowicie ostygnąć.
Pączki wykonane z ciasta drożdżowego najlepiej jeść w dniu, w którym są smażone. Zrób tylko tyle, ile planujesz zjeść tego dnia. Ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni.
Wydrukowano za zgodą bezglutenowego pieczenia na święta Jeanne Sauvage, © 2012 Kronika Książki