Sos Mornay z Homara
Sos Mornay z Homarem to danie główne dla 4 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 26 g białka, 38 g tłuszczu i łącznie 482 kalorie. Za 7,1 USD za porcję ten przepis pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 69 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Mieszanka masła, bulionu z kurczaka, pieprzu i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak smaczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 30 minut. Jest dostarczany przez Allrecipes. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał dobry wynik łyżeczkowy wynoszący 63%. Spróbuj Croque-Madame, Sauce Mornay (grillowana kanapka z szynką i serem z jajkiem sadzonym i sosem Mornay), New Mornay Sauce i Łosoś z sosem Mornay, aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Rozpuść masło w średnim rondlu na średnim ogniu. Powoli smaż i mieszaj grzyby na maśle, aż będą miękkie.
Wymieszać z mięsem homara. Gotuj, aż będzie nieprzezroczysty.
Wyjmij grzyby i homary z rondla i odłóż na bok.
Zmniejsz ogień do niskiego.
Umieść mąkę na patelni. Gotuj i mieszaj przez około 2 minuty, następnie dodaj bulion z kurczaka, gęstą śmietanę i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut lub do momentu, aż zgęstnieje.
Wmieszaj grzyby, homara i parmezan do mieszanki sosu. Kontynuuj gotowanie 5 minut.
Polecane wino: Chablis, Chardonnay
Homara można łączyć z Chablis i Chardonnay. Chablis doskonale komponuje się z homarem, ale chardonny z innych regionów też będzie strzałem w dziesiątkę. Selbach Oster Riesling Kabinett z oceną 4,3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 14 dolarów za butelkę.
![Selbach Oster Riesling Kabinett]()
Selbach Oster Riesling Kabinett
Trzeszczący, wykrochmalony i nienaganny Kabinett; bardzo limonkowo-ziołowy; szczególnie jabłkowy i mineralny; surowy miętowy finisz. Pasuje do wszystkiego, co lubisz w kuchni drobiowej, skorupiaków i owoców morza, szczególnie jeśli towarzyszy mu sos na bazie śmietany lub masła. Świetnie komponuje się z letnimi sałatkami i kuchnią Pacyfiku.