Sałatka z pieczonych buraków i klementynek
Sałatka z pieczonych buraków i klementynek może być właśnie przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera około 5 g białka , 10 g tłuszczu i łącznie 179 kalorii . Ten przepis służy 4 osobom. Za 87 centów za porcję ten przepis pokrywa 13% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 10 minut . Ten przepis z Taste of Home wymaga młodych buraków, oleju rzepakowego, octu z czerwonego wina i białka jaja. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej, bezmlecznej, lakto ovo-wegetariańskiej i całej 30 . Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 46% , to danie jest całkiem dobre. Podobne przepisy obejmują sałatkę z pieczonych buraków i szalotki z zielonymi burakami i rukolą , sałatkę z pieczonych buraków i szalotki z zielonymi burakami i rukolą oraz sałatkę z rzeżuchy wodnej, klementynek i pieczonego kopru włoskiego .
Instrukcje
Umieść buraki na podwójnej grubości wytrzymałej folii (około 18 cali x 12 cali).
Skropić 2 łyżkami oleju. Owiń buraki folią i szczelnie zamknij.
Ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 400° przez 40-50 minut lub do miękkości. Fajny.
Tymczasem w małej misce połącz białko z pieprzem; dodać orzechy laskowe i wymieszać.
Przenieś do 9-calowego. kwadratowa forma do pieczenia pokryta sprayem kuchennym.
Piec przez 10-12 minut lub do złotego koloru, mieszając dwukrotnie. Studzimy na drucianej kratce.
W małej misce wymieszaj ocet, szalotkę, tymianek i sól. Stopniowo dodawaj pozostały olej.
Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż sałatą cztery osobne miski sałatkowe; na wierzchu ułóż plasterki buraków i klementynek.
Posyp sałatki koprem włoskim i orzechami laskowymi; polać dressingiem.
Polecane wino: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gruener Veltliner
Chardonnay, Sauvignon Blanc i Gruener Veltliner to moje ulubione dania w kategorii Sałatka. Zarówno Sauvignon Blanc, jak i Gruner Veltliner mają nuty ziołowe, które uzupełniają sałatki wystarczającą ilością kwasu, aby pasowały do cierpkiego winegretu, podczas gdy Chardonnay może być dobrym wyborem do kremowych sosów sałatkowych. Jednym z win, które możesz spróbować, jest Stag's Leap Wine Cellars KARIA Chardonnay. Ma 4,6 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 31 dolarów.
![Piwnice na wino Stag's Leap KARIA Chardonnay]()
Piwnice na wino Stag's Leap KARIA Chardonnay
To pełne wdzięku Chardonnay otwiera się aromatami brzoskwini, żółtego jabłka, przypraw i przyjemną słodką, kremową nutą wanilii. Wino ma miękkie wejście z cytrusami i lekkimi nutami miodu, które prowadzą do utrzymującego się słodkiego cytrynowego finiszu. Kwasowość i mineralność charakteryzują się dobrą równowagą, która podkreśla świeżość i elegancję tego wina. Spróbuj połączyć to średnio treściwe Chardonnay z grillowaną całą rybą z cytrynami i kaparami, smażonymi przegrzebkami skropionymi oliwą z oliwek z dodatkiem cytryny lub pieczonym kurczakiem.