Sałatka z krewetek i Daikon z sosem Ume-Shiso
Sałatka z krewetek i Daikon z sosem Ume-Shiso to bezglutenowe, bezmleczne i pescatariańskie przystawka. Ten przepis sprawia, że 6 porcji z 174 kalorie, 12g białka, oraz 11g tłuszczu każdy. Na 1,64 zł za porcję, ten przepis okładki 7% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 2 smakoszy i kucharzy. Mieszanka octu śliwkowego umeboshi, brązowego cukru, liści shiso i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 30 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 29%. Ten wynik nie jest tak ogromny. Podobne przepisy to Sałatka z krewetek i Daikon z sosem Ume-Shiso, Sałatka Daikon / Sałatka z rzodkiewki z sosem śliwkowym japońskim, oraz Sałatka z awokado, grejpfruta i Shiso.
Instrukcje
Za pomocą krajalnicy pokroić daikon wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (patrz uwaga kucharzy, poniżej). Moczyć w misce lekko osolonej zimnej wody, schłodzonej, 30 minut.
Podczas daikon moczy, wrzucić krewetki z olejem i 1/8 łyżeczka pieprzu.
Rozgrzać grill pan na średnim ogniu do gorąca, a następnie gotować krewetki, obracając raz, aż tylko gotowane przez, 2 do 4 minut w sumie.
W średniej misce wymieszać mirin, octy, pastę śliwkową, sos sojowy i brązowy cukier.
Dodać olej w wolnym strumieniu, ubijając. Wymieszaj liście shiso.
Mieszać krewetki do dressingu.
Dobrze osuszyć daikon. Spłucz i osusz, a następnie podziel na 6 talerzy. Za pomocą łyżki szczelinowej, top z krewetkami.
Podawać skropione z pozostałym sosem.
* * Daikon ma wiele kształtów i rozmiarów; być może będziesz musiał wyciąć lub ćwiartować swój kawałek, aby uzyskać plasterki o 5 na 1 cal. Może być moczony do 3 godzin.* Krewetki można gotować 30 minut wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.* Opatrunek, bez liści shiso, można wykonać 3 godziny wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej. Wymieszaj liście shiso (i krewetki) tuż przed podaniem.
Polecane wino: Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc
Pinot Grigio, Riesling i Sauvignon Blanc to moje najlepsze propozycje na krewetki. Te ostre białe wina dobrze sprawdzają się z krewetkami przygotowywanymi na różne sposoby, czy to z grilla, smażone, czy w sosie czosnkowym. Alzacja Willm Pinot Gris Reserve z 4.4 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 16 dolarów za butelkę.
![Alsace Willm Pinot Gris Reserve]()
Alsace Willm Pinot Gris Reserve
Intensywny złoty kolor z nutami ochry, wino ma nos dojrzałych owoców, pigwy. W ustach atak jest elastyczny i pełny, z nutami miodu i przypraw. Końcowy doskonale równoważy cukier i kwasowość.Połącz to wino ze smażonymi na patelni foie gras, grillowanymi lub pieczonymi białymi mięsami (wieprzowina, cielęcina), królikiem, drobiem w sosie śmietanowym, wędzonymi rybami, potrawami z grzybów, takimi jak risotto.