Rosemary & garlic chicken
Przepis Rosemary & garlic chicken można zrobić w około 1 godzinę. Ten przepis służy 4 i kosztuje $2.44 za porcję. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezmleczny przepis ma 581 kalorii, 38g białka, oraz 38 g tłuszczu na porcję. Ten przepis z BBC Good Food ma 104 fanów. Sprawdza się jako raczej niedrogie danie główne. Jeśli masz udka z kurczaka, przyprawioną mąkę, Wino i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Z łyżeczką wynik 60%, to danie jest solidne. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Kurczak czosnkowy z rozmarynem, Kurczak Rozmarynowo-Czosnkowy, oraz Kurczak Pieczony Czosnkowo-Rozmarynowo.
Instrukcje
Przygotować kurczaka: kurczaka przetrzeć papierem kuchennym, odciąć nadmiar skóry nożyczkami, a następnie wrzucić uda do przyprawionej mąki. Oddzielić cebulkę czosnku na ząbki (nie trzeba obrać).
Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, aż będzie piekielnie gorąco, dodaj kurczaka, skórkę w dół i smaż bez przesuwania kurczaka, aż skóra będzie chrupiąca i rumiana. Obróć kurczaka i brąz go ze wszystkich stron (może trzeba to zrobić partiami).
Dodać czosnek i rozmaryn, następnie wlać wino i doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, pod przykryciem, przez 40-45 minut, aż kurczak będzie miękki i sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub pietruszką-rzucił tagliatelle, i maślanym szpinakiem.