Płaski chleb Jana Schata
Płaski chleb Jana Schata wymaga około 23 godziny od początku do końca. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 3G białka, 3G tłuszczu, oraz w sumie 89 kalorii. Ten wegetariański przepis służy 16 i kosztuje 12 centów za porcję. 1 osoba uznała ten przepis za smaczny i satysfakcjonujący. Jeśli masz nasiona Nigelli, ciepłą wodę, niebieloną mąkę chlebową i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Przynosi ci to Epikurious. Ogólnie ten przepis zarabia nie tak spektakularny spoonacular wynik 10%. Spróbuj Klon pieczone warzywa i chrupiący bekon Flatbread dla Fabulous Flatbread Challenge, Flatbread, oraz Włoski Flatbread dla podobnych receptur.
Instrukcje
Drożdże ubić do 120 gramów ("szklanki") ciepłej wody do rozpuszczenia i wymieszać z mąką. (
Mieszanina będzie sucha.) Zagniatać w pozostałych 55 gramach (1/4 szklanki) wody i zagniatać w misce, aż powstanie ciasto. Obrócić na czystą powierzchnię i ugniatać, aż będzie gładka, około 5 minut. (Nie dodawaj dodatkowej mąki; biga stanie się mniej lepka w miarę zagniatania.) Umieścić w czystej misce i przykryć szczelnie folią. Schłodzić w lodówce 16 do 18 godzin. (Biga Nie wzrośnie zauważalnie.)
Niech biga stać, wciąż zakryte, w ciepłym miejscu, aż natychmiast odczytany termometr rejestruje 75-78°F, około 1 godziny.
Posiekaj 170 gramów (lub skąpą połowę) receptury biga. (Resztki Biga utrzymuje, przykryte i schłodzone, 2 dni.)
Drożdże ubić na 60 gramów (1/4 szklanki) ciepłej wody do rozpuszczenia w dużej misce i wymieszać z jogurtem, posiekaną bigą, mąką pełnoziarnistą, solą, olejem i mąką chlebową. Zagnieść w wystarczającej ilości pozostałej 60 gramów (1/4 szklanki) ciepłej wody, trochę na raz, aby ciasto nadawało się do pracy. (Ciasto będzie lepkie.)
Obrócić ciasto na bardzo lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieść, od czasu do czasu zeskrobując ciasto przyklejone do powierzchni skrobakiem do ciasta, 10 minut. (Jeśli ciasto staje się zbyt lepkie, aby łatwo ugniatać, okresowo ręce mąki, a nie powierzchnia robocza; ciasto stanie się mniej lepkie jak ugniatane.)
Stopniowo zagniataj w pozostałej wodzie i kontynuuj zagniatanie ciasta, aż będzie gładkie, satynowe i rozciągliwe, około 10 minut. Włożyć do czystej miski i bardzo lekko odkurzyć mąką. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce 1 godzinę.
Ciasto wyłożyć na bardzo lekko posmarowaną mąką powierzchnię i rozciągnąć w prostokąt. Złóż na trzecie części, jak litera, a następnie rozciągnij i złóż ponownie w ten sam sposób. Powrót do miski i odstawić, przykryte, 1 godzinę. Powtórz proces rozciągania i składania i odstaw ponownie, pokryty, 1 godzinę.
Połowę ciasta i kształt każdej połowy w 8-calowy dziennik na powierzchni roboczej. Pył bardzo lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia, pokryte luźno folią, 30 minut.
Umieść kamień do pizzy na stojaku w środku piekarnika i rozgrzej do 274°. (odczekaj 1 godzinę na rozgrzanie kamieniem.)
Rozciągnij każdą kłódkę ciasta na około 13-na 6-calowy prostokąt i lekko posmaruj wodą. Dołóż ciasto opuszkami palców i posyp nasionami Nigelli i solą morską. Dołek ciasto ponownie i odstawić, luźno pokryte folią, w temperaturze pokojowej 45 minut.
Obficie posypać skórkę piekarza mąką kukurydzianą. Trzymając 1 Prostokąt Na każdym końcu, podnieś i przenieś do piekarnika. (ciasto będzie się rozciągać.) Ponownie uformuj się w prostokąt i dołek jeszcze raz. Szarpać obierać raz lub dwa razy; jeśli ciasto się klei, podnieś i posyp więcej mąki kukurydzianej pod spodem.
Działa szybko, mgła piekarnik z 4 tryskające wodą z butelki z rozpylaczem. Wyrównaj daleko krawędź skórki z daleko krawędzią kamienia i przechyl skórkę, szarpając ją delikatnie, aby rozpocząć ruch ciasta. Gdy krawędź ciasta dotyka kamienia, szybko odciągnij skórkę, aby przenieść ciasto na kamień. Mgła piekarnik ponownie z 4 tryska z butelki z rozpylaczem i piec flatbread aż złoty kolor, 6 do 10 protokół.
Przełożyć do stelaża i gdy jest jeszcze gorąco, posmarować odrobiną masła.
Zmieść spaloną mąkę kukurydzianą z kamienia pizzy ściereczką przed upieczeniem pozostałego płaskiego chleba w ten sam sposób.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Ciasto można schłodzić przez noc, przykryć szczelnie folią, po drugim lub trzecim wyrośnięciu. Przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej, przykryty.