Puree ziemniaczane z korzeniem selera

Puree ziemniaczane z korzenia selera to przepis bezglutenowy i laktoowowegetariański na 8 porcji. Za 92 centy za porcję przepis ten pokrywa 12% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 6 g białka , 17 g tłuszczu i łącznie 316 kalorii . Jeśli masz pod ręką pieprz, seler, sól i kilka innych składników, możesz je przygotować. Tylko kilka osób przygotowało ten przepis, a 3 powiedziałyby, że trafił w sedno. Święto Dziękczynienia będzie jeszcze bardziej wyjątkowe dzięki temu przepisowi. Sprawdza się dobrze jako dodatek. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 50 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 45% , co jest całkiem niezłym wynikiem. Podobne przepisy obejmują : Zupę z kapusty włoskiej i korzenia selera z konfiturą z pora , Dorsza z sosem pomidorowo-oliwkowo-chorizo i puree ziemniaczanym oraz Kremowe puree ziemniaczane .
Instrukcje
Do dużego garnka o grubym dnie wlej tyle wody, aby całkowicie przykryła ziemniaki. Doprowadź wodę do wrzenia na średnio-wysokim ogniu.
Dodaj ziemniaki i dużą szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do wolnego gotowania i gotuj do miękkości, około 30 minut.
W międzyczasie włóż pokrojony korzeń selera do rondla z wystarczającą ilością wody, aby go przykryć, doprowadź do wrzenia, luźno przykryj i zmniejsz ogień do wolnego gotowania. Gotuj do miękkości, około 30 minut. Powinien mieć taką samą konsystencję jak ugotowane ziemniaki.
Przetrzyj je przez praskę, dodaj 2 łyżki masła i połowę śmietanki.
Odcedź korzeń selera i wrzuć go do blendera wraz z pozostałymi 2 łyżkami masła i śmietaną. *Zmiksuj na gładką masę, uważając, aby nie dopuścić do jej rozdrobnienia, gdyż puree będzie bardzo gorące.
Dodaj puree z selera do ziemniaków i dobrze wymieszaj. Lekko dopraw solą i pieprzem. .
Zdejmij płyn z ognia i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 5 minut.
Przelej płyn do blendera lub robota kuchennego i napełnij go nie więcej niż do połowy. Jeśli używasz blendera, zwolnij jeden róg pokrywy. Zapobiega to efektowi próżni, który powoduje eksplozje ciepła.
Połóż ręcznik na górze maszyny, włącz mikser kilka razy, a następnie miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Widz, który może nie być profesjonalnym kucharzem, podał ten przepis. Szefowie kuchni Food Network Kitchens nie testowali tego przepisu, dlatego nie możemy przedstawić żadnych informacji o wynikach.