Prosta parmigiana z kurczakiem
Prosta parmigiana z kurczakiem wymaga około 1 godziny i 10 minut od początku do końca. Z tego przepisu składają się 2 porcje zawierające 573 kalorie, 44 g białka i 22 g tłuszczu każda. Za 3,23 USD za porcję ten przepis pokrywa 28% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Świetnie sprawdza się jako danie główne. Jest dostarczany przez Allrecipes. 16 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Kilku osobom bardzo smakowało to śródziemnomorskie danie. Udaj się do sklepu i kup bułkę tartą, połówki piersi kurczaka, parmezan i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał solidny wynik łyżką wynoszący 73%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Melanzane alla Parmigiana – parmigiana z bakłażanem, Melanzane alla Parmigiana – parmigiana z bakłażanem i Melanzane alla Parmigiana – parmigiana z bakłażanem.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Lekko natłuść średnią blachę do pieczenia.
Wlej jajko do małej, płytkiej miski.
Umieść bułkę tartą w osobnej, płytkiej misce. Zanurzaj kurczaka w jajku, a następnie w bułce tartej.
Połóż panierowanego kurczaka na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut lub do momentu, aż przestanie być różowy i sok będzie przezroczysty.
Wlej 1/2 sosu do makaronu do naczynia do pieczenia o wymiarach 7 x 11 cali.
Połóż kurczaka na sosie i przykryj pozostałym sosem.
Posypujemy mozzarellą i parmezanem i wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Polecane wino: Chianti, Montepulciano, Wino Barbera
Chianti, Montepulciano i wino Barbera to moje ulubione dania z kurczaka z parmezanem. Kiedy kurczak jest połączony z sosem pomidorowym i serem, poradzi sobie z lekkim lub średnio treściwym czerwonym winem. Jako że jest to danie włosko-amerykańskie, my sięgnęliśmy po włoskie wina. Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru z oceną 4,7 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 80 dolarów za butelkę.
![Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru]()
Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru
Delikatny mus z delikatnych bąbelków elegancko towarzyszy połyskom złotego koloru. Cuvée, które zaskoczy Cię czystą intensywnością aromatów suszonych owoców, migdałów i świeżych orzechów laskowych zmieszanych z aromatami owoców o białym miąższu. Kremowe uczucie bąbelka kojarzone z aromatami maślanej brioszki i aromatami mineralnymi. Trwały finisz ze świeżą i elegancką słodyczą. Ta wspaniała butelka będzie idealnym mariażem z kawiorem czy wybornymi ostrygami, ale także z grillowanymi rybami i owocami morza.