Polędwica wołowa z pieczonymi szalotkami
Polędwica wołowa z pieczonymi szalotkami to danie główne dla 6 osób. Za 5,83 USD za porcję przepis pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja dania zawiera około 32 g białka , 47 g tłuszczu i łącznie 645 kalorii . 189 osób uznało ten przepis za pełen smaku i sycący. Mieszanka wina porto, bulionu wołowego, szalotek i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 45 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, przepis ten otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 65% , co jest solidnym wynikiem. Podobne przepisy to: Brukselka z boczkiem i szalotką , Złota zupa krem z grzybów z chrupiącą szalotką i crème fraîche orazImitacja puree ziemniaczanego z chrupiącą cebulą i szalotką .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 190°C (375°F). W formie do ciasta o średnicy 23 cm obtocz szalotki w oleju. Dopraw solą i pieprzem. Piecz, aż szalotki będą ciemnobrązowe i bardzo miękkie, od czasu do czasu mieszając, około 30 minut.
W dużym rondlu połącz bulion wołowy z porto. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu, aż objętość zmniejszy się o połowę, około 30 minut.
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Odstaw.
Osusz wołowinę; posyp tymiankiem, solą i pieprzem. W dużym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu i podsmaż boczek na złoty kolor. Łyżką cedzakową przełóż boczek na ręczniki papierowe.
Dodaj wołowinę do patelni; zrumień ją ze wszystkich stron na średnio-wysokim ogniu, około 7 minut.
Przenieś patelnię do piekarnika. Piecz wołowinę, aż termometr wbity w środek mięsa wskaże 50°C (125°F) dla mięsa średnio wysmażonego, około 25 minut.
Przełóż wołowinę na talerz. Przykryj luźno folią.
Zbierz tłuszcz z wierzchu tłuszczu wytopionego z patelni w brytfannie.
Postaw patelnię na kuchence, na dużym ogniu.
Dodaj mieszankę bulionu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aby pozbyć się przypalonych kawałków.
Przenieść do średniego rondla i zagotować.
Wymieszaj 1 1/2 łyżki masła i mąkę w małej misce, aż powstanie gładka pasta; dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wymieszaj resztę masła. Dodaj prażoną szalotkę i odłożony boczek. Dopraw solą i pieprzem.
Pokrój wołowinę na plastry o grubości 1,25 cm. Polej sosem i udekoruj rzeżuchą.